open-navfaktor-logo
search
BiH protiv Portugala
Najteži ispit za Zmajeve, Hadžibegić u Lisabonu s jednom dilemom
Fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras u Lisabonu protiv Portugala igra meč trećeg kola grupe J kvalifikacija za odlazak na Evropsko prvenstvo.
17.06.2023. u 08:12
get url
text

Bh. tim u duel ulazi sa tri boda iz dva meča, a Portugalci imaju maksimalnih šest i pred svojim navijačima su apsolutni favoriti protiv Zmajeva.

Selekcija BiH pred odlazak u Portugal neočekivano se suočila s organizacijskim problemima. Let za Lisabon prolongiran je dva puta, Zmajevi su prema portugalskoj prijestolnici iz Sarajeva poletjeli oko 20 sati, odgodivši sve obaveze koje su bile planirane protokolom.

Izabranici Faruka Hadžibegića tako meč dočekuju bez treninga na stadionu Benfice na kojem će meč biti odigran, a umjesto toga Džeko, Pjanić i društvo radili su jučer na Grbavici.

Ekipa BiH u Portugalu nije kompletna. Ovo okupljanje zbog povreda propuštaju Ermedin Demirović i Rade Krunić, a za razliku od martovskih utakmica na teren se vraćaju Sead Kolašinac, Miralem Pjanić pa i Edin Džeko koji je odigrao svega pola sata u porazu od Slovaka.

- Ne bih se bavio njima, moram ih respektovati. Mi imamo zadnju fazu smjene generacija. Kod nas je mlada ekipa puna talenta i želje, ali fali nam međunarodnog iskustva. U tim uvjetima ekipa mora tražiti rezultat jer nas rezultat interesuje. Bit će i sreće koja će odlučivati oko toga, nadam se da će ona biti na našoj strani - rekao je selektor Zmajeva Faruk Hadžibegić.

On je dodao da su svi momci tokom priprema radili perfektno, da je ponosan na njih i da se nada "da ćemo na osnovu onoga što su odradili imati neki rezultat".

Hadžibegić je otkrio i da ima jednu dilemu vezanu za startnih 11, a tiče se Benjamina Tahirovića. Igrač Rome imao je problema s povredom, za tri dana bh. fudbalere čeka meč s Luksemburgom pa će selektor vjerovatno u posljednji čas donijeti odluku da li će Tahirovića poslati na teren.

BiH bi utakmicu mogla početi u sastavu: Šehić, Dedić, Ahmedhodžić, Saničanin, Barišić, Kolašinac, Tahirović (Cimirot), Hadžiahmetović, Pjanić, Stevanović i Džeko.

Portugalci su moćan tim, vrijedan skoro milijardu eura, predvođen najboljim strijelcem u historiji reprezentativnog fudbala Cristianom Ronaldom koji je kapiten tima, uvijek u centru pažnje i koji će protiv Zmajeva odigrati 199. utakmicu u nacionalnom dresu.

Portugal je u kvalifikacije ušao s novim selektorom Robertom Martinezom, strategom iz Španije i čovjekom koji je ranije vodio utakmice protiv BiH kao selektor Belgije.

Pretjeranih problema sa zdravstvenim biltenom u Portugalu nemaju. Doduše, dan pred utakmicu povrijedio se napadač Benfice Goncalo Ramos i on je bio primoran napustiti bazu reprezentacije.

Portugal i BiH prvi put su u istoj grupi, a ove dvije selekcije odigrale su četiri zvanična duela, sve u sklopu baraža za odlazak na Svjetsko i Evropsko prvenstvo. Portugal je bio uspješniji u tri duela, dok je jedan dvoboj završen bez pobjednika.

Utakmica u Lisabonu počinje u 20.45 sati, a pravdu će dijeliti italijanski arbitar Davide Massa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.