open-navfaktor-logo
search
Fudbalski spektakl
Kreće Boxing Day: Znate li kako je nastao i šta Englezima zapravo znači?
Dok sve ostale lige miruju, a igrači odmaraju, u Premiershipu se u vrijeme Božića i Nove godine igra punom parom. U sljedećih osam dana Englezi će odigrati dva prvenstvena kola, a sve počinje danas, tradicionalni "Boxing Day".
26.12.2023. u 09:42
get url
text

Program počinje od 13:30 sati kada Newcastle dočekuje Nottingham Forest kao veliki favorit. Od 16 sati sastaju se Bournemouth - Fulham i Sheffield United - Luton, a od 18:30 Liverpool će gostovati Burnleyu.

U 21 sat počinje i veliki derbi. Manchester United će dočekati sjajnu Aston Villu koja ima šansu čak i preuzeti vrh tabele Premier lige.

Kako je nastao Boxing Day i šta predstavlja?

Tradicija datira od 1958. godine. Tada su se prvenstveno organizirale utakmice lokalnih rivala. Zbog atraktivnosti protivnika, ali i da se izbjegnu duža putovanja za navijače usred praznika.

Sama tradicija nije striktno fudbalska, već je u vezi s historijom engleskog društva.

Naime, dan iza Božića bogate porodice darivale su svoje sluge, ali Boxing Day u modernom fudbalu često zna darivati navijače s većim prosjekom golova.

Rekord i dalje drži Boxing Day 2002. i 2003. godine, s prosjekom većim od tri gola po utakmici.

Druga teorija o porijeklu ovog naziva jest da se na Božić u crkvama u kutijice (kutija - box na engleskom) skupljao novac te bi se one dan kasnije, na Boxing Day, otvorile. Neki tvrde da se u brodove na prekookeanskim putovanjima ukrcavalo kutiju s novcem za sreću, koju bi onda dali svećeniku u luci dolaska. Svećenik bi novac dan poslije Božića podijelio siromašnima.

U engleskoj fudbalskoj tradiciji, Boxing day je važan i zbog toga što se uzima kao kontrolna tačka za ekipe koje se bore za titulu prvaka Engleske.

Na toj poziciji, drugu godinu zaredom je Arsenal, ali da to ne znači odmah da će Topnici osvojiti prvenstvo. Ako je vjerovati historiji, Arsenalu je i bolje da nije vodeći na Boxing Day jer u posljednijih 30-40 godina, nijednom od pet puta nisu bili prvaci. Zapravo, posljednji put kad su povezali titulu s Boxing Day, bilo je jako davne sezone 1947/48.

Treba istaći da se najviše pamti Boxing Day 1963. godine, kad je na deset utakmica tadašnje Division One palo nevjerovatnih 66 golova.

U danas nezamislivom scenariju Manchester United primio je šest golova od Burnleyja, Blackburn je u gostima pobijedio West Ham s 8:2, a Fulham je Ipswich Townu utrpao čak deset golova. Identičnim rezultatom 3:3, završile su utakmice Wolverhamptona i Aston Ville te Nottinghama i Sheffield Uniteda, dok su WBA i Tottenham odigrali 4:4.ž

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.