open-navfaktor-logo
search
Selektor Zmajića
Janković: Francuska je favorit i za osvajanje EP-a, ali raduje me da su naši igrači u boljoj formi
Mlada fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine (U-21), koja će u petak na stadionu Grbavica protiv Francuske igrati meč 3. kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2025. godine u okviru grupe H, od nedjelje se priprema u Trening-centru FSBiH u Zenici.
10.10.2023. u 15:26
get url
text

U prva dva kola, mladi bh. fudbaleri poraženi su prošlog mjeseca na Grbavici od Slovenije s 1:2 te u gostima od Austrije s 0:2, dok su Francuzi jedini meč u ovom ciklusu do sada odigrali u gostima protiv Slovenije, te slavili s visokih 4:0. Francuzi su, međutim, u septembru odigrali i jedan prijateljski meč, u kojem su kao domaćini, također s visokih 4:1 porazili Dansku.

- Činjenica je da igramo protiv jedne izuzetno jake reprezentacije, ali ono što nas raduje u posljednje vrijeme je forma naših igrača. Počeli su malo više igrati u svojim klubovima, tako da je to sigurno jedan plus. Svi igrači su se odazvali na okupljanje i dosta je dobra atmosfera te kvalitetno radimo - kazao je selektor bh. tima Igor Janković.

On je napomenuo da je već, kada su u žrijebu za ove kvalifikacije dobili reprezentaciju Francuske, rekao da je "riječ o reprezentaciji koja je glavni favorit za osvajanje EP-a, a kamoli grupe".

- Ono što je pokazuju brojke i njihova trenutna tržišna vrijednost, što se tiče njihovih igrača, ja mislim da su čak tri puta skuplji od naše A reprezentacije. Tako da to sve dovoljno govori, ali isto tako fudbal i jeste zanimljiv sport zato što ne mora značiti da kvalitetnija ekipa "na papiru" uvijek i pobijedi. Treba nam biti zvijezda vodilja i ove utakmice Zrinjskog, koji su u proteklih mjesec dana stvarno ispisali jednu historiju bh. fudbala i prezentovali našu zemlju na najbolji mogući način - podvukao je Janković.

Dodaje kako je na njima da se kvalitetno spreme, kako taktički tako i psihički, te da pruže što jači otpor favoriziranom protivniku.

- Isto tako, ne izlazimo s "bijelom zastavicom". Mislim da uz jedan kvalitetan pristup na terenu, uz ozbiljnost, možemo im napraviti dosta problema i da izvučemo pozitivan rezultat. Mi smo reprezentacija u stvaranju i treba uzeti u obzir da su Benjamin Tahirović i Amar Dedić još uvijek U-21 reprezentativci. Možete misliti kako bismo mi izgledali s njima. Ima dosta igrača koji vuku povrede od ranije, koji nisu u kadru, a koji su igrali sve prijateljske utakmice. Imamo tri-četiri igrača koji nisu tu - napominje Janković.

Dosta su, ističe, podmladili reprezentaciju, te da su možda i najmlađa ekipa u kvalifikacijama za EP.

- Većinom su u kadru igrači koji su mlađi i po dvije godine. Ono što nas raduje je i poziv za našeg kapitena Ivana Bašića u A reprezentaciju. On je jedan primjer kako i na koji način igrač može doći do A reprezentacije, a to je, prije svega, njegov odnos prema reprezentativnom dresu u mlađim selekcijama, igrama u klubu i karakterom. On je, stvarno, pokazao da je riječ o jednom velikom, prije svega sportisti, ali isto tako i čovjeku te, danas, sutra, budućem A reprezentativcu. Nadamo se da će i gore pružati što kvalitetnije partije - ističe Janković, koji je izrazio nadu da će u dogledno vrijeme još neko od njegovih igrača "pokucati na vrata A tima".

Smatra kako će i stopper Tarik Muharemović, koji je nedavno potpisao ugovor s italijanskim Juventusom, vrlo brzo debitovati i za A reprezentaciju.

Dobro je, podvlači, što se "napokon shvatilo da se treba ulagati u infrastrukturu", te da je velika stvar od strane FSBiH što je urađeno u tom pogledu. Utakmice i derbi susreti Premijer ligi BiH pokazuju da se "imamo čemu nadati" i pokazatelj je da idemo naprijed.

U konkurenciji za meč s Francuskom su: Muhamed Šahinović (Sarajevo), Petar Zovko (Spezia, Italija), Tarik Muharemović (Juventus, Italija), Muhamed Šukilović (Tuzla City), Nermin Mujkić (Sloboda), Riad Šuta (GOŠK), Mladen Cvjetinović (Ingolstadt 04, Njemačka), Harun Karić (Lokomotiva Zagreb, Hrvatska), Filip Račić (Zvijezda 09), Savo Šušić (Borac), Nail Omerović (Osijek, Hrvatska), Anes Krdžalić (Lokomotiva Zagreb, Hrvatska), Madžid Šošić (Radomlje, Slovenija), Ivan Bašić (Orenburg, Rusija), Petar Sučić (Dinamo Zagreb, Hrvatska), David Čavić (Borac), Muhamed Buljubašić (Sarajevo), Franko Sabljić (Zrinjski), Hamza Gasal (Željezničar), Admir Bristrić (Olimpija, Slovenija), Aleksandar Kahvić (OFK Beograd, Srbija), Filip Čuić (Hajduk Split, Hrvatska).

Trenutna tabela grupe H: Austrija 4, Francuska 3 (-1), Slovenija 3, Kipar 1 (-1) i BiH 0 bodova.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.