open-navfaktor-logo
search
Afera u Italiji
Italijanskoj zvijezdi zbog klađenja desetomjesečna suspenzija
Sandro Tonali, italijanska fudbalska zvijezda, za koju je ovog ljeta Newcastle platio Milanu 64 miliona eura, dobio je desetomjesečnu suspenziju zbog sportskog klađenja na ilegalnim platformama.
26.10.2023. u 13:44
get url
text

Tonali se nagodio s Fudbalskim savezom Italije, tako što je priznao krivicu, a desetomjesečna zabrana za fudbalera praktično znači i kraj sezone. Fudbalera čeka i osam mjeseci rehabilitacijskih akitvnosti i najmanje 16 javnih pojavljivanja.

Tonali će propustiti i Evropsko prvenstvo u Njemačkoj, pod uvjetom da Italija izbori plasman.

Njegova suspenzija završava krajem augusta 2024. godine.

Tonali je sinoć nastupio u duelu Newcastlea i Borussije Dortmund u Ligi prvaka. Nije poznato da li će engleski tim poduzimati neke pravne radnje, ali je jasno da će, kada zabrana veznjaku stupi na snagu, biti suspendovana i njegova plaća od osam miliona eura po sezoni.

Italijanski reprezentativac priznao je na prošlosedmičnom saslušanju koje je trajalo gotovo tri sata, da se kladio na mečeve, a to je uključivalo utakmice u kojima je igrao Milan, njegov tim u to vrijeme. Kako se on kladio na pobjede Rossonera, nije bio pod istragom zbog mogućeg namještanja.

Suprotno pravilima je da se fudbaleri klade na bilo koji sportski događaj, ali utakmice u kojima sudjeluju njihovi timovi zahtijevaju mnogo strožu kaznu.

Pravila predviđaju višegodišnje suspenzije, ali mogu postojati i nagodbe poput sporazuma o priznanju krivice i druge olakšavajuće okolnosti.

Juventusov veznjak Nicolo Fagioli dobio je sedam mjeseci zabrane, prvobitno 12, ali kazna od pet mjeseci zabrane zamijenjena je za liječenje o ovisnosti o kockanju i najmanje 10 javnih istupa kako bi druge obeshrabio da upadnu u istu zamku.

Još jedan igrač koji je pod istragom je i Nicolo Zaniolo. On će večeras s Aston Villom igrati protiv AZ Alkmaara, a sutra će svjedočiti pred nadležnim tijelima Fudbalskog saveza Italije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.