open-navfaktor-logo
search
Komšije se crvene
Hrvatski mediji: Koje budale su pjevale "ustaški se barjak vije", a potom sudijama skandirali "cigani"
Fudbalska A reprezentacija Hrvatske poražena je sinoć u Osijeku od Turske sa 0:1, te je tako dovela u pitanje plasman na EURO 2024.
13.10.2023. u 12:30
get url
text

No, to nije jedino problem za Hrvatski nogomet ni savez. Kako pišu mediji u ovoj zemlji sinoć su na stadionu u Osijeku pjevane ustaške pjesme.

- Hrvatska je pod uvjetnom kaznom UEFA-e zbog pojavljivanja ustaške zastave na Rujevici, a u Osijeku je grupa budala u nekoliko navrata pjevala stihove ustaške budnice - piše 24sata.

Rigorozne su bile kontrole na ulazima Opus Arene na utakmici Hrvatske i Turske u kvalifikacijama za EURO. Bojali su se u HNS-u da neko ne ponovi incident iz Rijeke na utakmici protiv Latvije, kad su trojica unijela ustašku zastavu i mahala njome u nekoliko navrata.

- Ipak, zbog nekolicine budala na utakmici u Osijeku opet će se crvenjeti u kući hrvatskog fudbala. Od 43. minute do kraja prvog poluvremena, u najmanje tri navrata, u TV prijenosu čuli su se stihovi ustaške koračnice: "Korak ide za korakom, mlad ustaša pod barjakom. Boj se bije, bije, ustaški se barjak vije za slobodu i za dom, hrvatski dom" - piše isti izvor.

Navodi se kako je veći dio navijača "pjevačima" odgovorio zvižducima, a policija je na poluvremenu tražila da se posebno snime gledaoci s jednog sektora.

U 90. minuti navijači su, pak, nezadovoljni suđenjem skandirali "cigani, cigani". Zbog takvog je izgreda na završnici Lige nacija Hrvatska uvjetno kažnjena sa zatvaranjem stadiona.

Hrvatska je pod uvjetnom kaznom UEFA-e i zbog ustaške zastave na Rujevici. Ako u iduće dvije godine ponovi sličan incident, prijeti joj zatvaranje dijela tribine s 1.000 mjesta na idućoj domaćoj utakmici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.