open-navfaktor-logo
search
Mnogo anonimusa
Gdje su igrali treneri fudbalskih reprezentacija BiH: Od Goražda do Aston Ville
Da odličan fudbaler ne mora biti isto toliko uspješan trener mnogo je primjera. No, isto tako, imamo i situacija da ne tako uspješan fudbaler postaje sjajan stručnjak.
10.11.2023. u 20:59
get url
text

VEZANI TEKST - Fudbal nam tone sve dublje, a čelnici FSBiH "love u mutnom": Najvažniji su snaha i sinovi

Možda i najbolji primjer za to je Jose Mourinho, koji nije imao zapaženu igračku karijeru, tokom koje je nastupao za portugalske klubove Rio Ave, Belenenses, GD Sesimbra i Comercio Industria, ali je kao trener zaslužio priznanje Special One. U svojim vitrinama ima dvije titule evropskog prvaka, tri puta je bio prvak Engleske, dva puta je osvajao prvenstvo Italije, jednom tje bio prvak Španije, a osvajao je i Evropsku, Konferencijsku ligu, Kup UEFA...

Zanimljivo je pogledati igračke kartone selektora fudbalskih reprezentacija Bosne i Hercegovine i njihovih pomoćnika.

Svakako, najimpresivniju karijeru ima Savo Milošević, selektor Zmajeva. Profesionalnu karijeru počeo je u beogradskom Partizanu, a igrao je i za Aston Villu, Real Zaragozu, Parmu, Espanyol, Celtu, Osasunu i Rubin Kazan. Osvojio je tri šampionske titule (dvije u Jugoslaviji i jednu u Rusiji), a podigao je i tri tgrofeja u kupovima Italije, Engleske i Jugoslavije.

Bio je i najbolji strijelac Evropskog prvenstva 2000. godine sa pet golova (rođen u BiH, ali je nastupao u dresu Srbije).

U Miloševićevom stručnom štabu još su: Nenad Cvetković, Marko Stojanović, Nedim Jusufbegović, Mario Ivanković, Siniša Mrkobrada i Almir Seferović.

Cvetković je najodaniji saradnik selektora Zmajeva s kojim je sarađivao i dok je trener Partizana i Olimpije. Stručnjak je za analitiku, a na stranici FSBiH nema podataka o njegovoj igračkoj karijeri.

Stojanović je kondicioni trener, a prije nego je došao u stručni štab Zmajeva, radio je u reprezentacijama Bugarske i Srbije, te u Partizanu, Olimpiji, Maccabiju iz Tel Aviva, te Vojvodine. Može se pronaći i informacija da je profesor na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Novom Sadu na predmetima Košarka, Teorija sportskog treninga i Programiranje treninga i kontrola treniranosti. Također, više od 15 godina angažovan je u oblasti dijagnostikovanja, kontrole i praćenja stanja treniranosti vrhunskih sportista i u tom periodu održao više predavanja po pozivu u Srbiji i inostranstvu. Ni za njega nema podataka o igračkoj karijeri.

Kada je Milošević predstavljan, FSBiH kao pomoćnika nije naveo Đorđa Jorovića, ali je njegovo ime sada uvršteno na listu pomoćnika. Riječ je o videoanalitičaru koji je Zmajevima priključen još u vrijeme kada je selektor bio Faruk Hadžibegić. Ni on nije imao blistavu igračku karijeru.

Jusufbegović je prema informacijama sa Transfermarkta tokom karijere igrao za Igman iz Konjica, Sarajevo, Velež, Olimpiju (Slovenija) i Željezničar.

Ivanković je od 1993. do 2011. godine promijenio nekoliko klubova. Nastupao je za NK Naretva, NK Varteks, HŠK Zrinjski, NK Široki Brijeg, Chemnitz, Blue Wings, Al Nejmeh, Bejrut i NK Brotnjo.

Mrkobrada, trener golmana A tima, tokom igračke karijere stajao je na golovima Borca, Krupe i Kozare.

Što se tiče Almira Seferovića, u javnosti su dostupne informacije da je kao igrač nastupao za Radnik iz Hadžića, Sarajevo, Olimpik, Velež, Bosnu iz Visokog, Iskru, te Jedinstvo.

VEZANI TEKST - Ima li nepotizma u bh. kući fudbala: Jedan brat delegat, drugi direktor, u FSBiH šute

Selektor mlade fudbalske reprezentacije BiH je Igor Janković iz Bosanske Gradiške. Nema dostupnih informacija kada je u pitanju njegova profesionalna igračka karijera, ali je već dugo godina u trenerskim vodama. Radio je u Kozari, Borcu iz Banja Luke, Tekstilcu i Rudaru, te kao pomoćnik selektora A reprezentacije i selektor pionirske reprezentacije. Također, radio je i kao sportski direktor Borca, te šef Škole fudbala FK Borac.

Njegov pomoćnik Edim Hadžialagić, prema dostupnim informacijama, tokom profesionalne karijere nastupao je za Sarajevo, Čelik, Željezničar, Maribor i Olimpiju.

Drugi Jankovićev pomoćnik je Draženko Bogdan, koji je cijelu karijeru proveo u Zrinjskom. za trećeg pomoćnika Muhameda Berberobića nema podataka o profesionalnoj igračkoj karijeri. Ima 41 godinu, a od 2011. se bavi trenerskim poslom. Radio je u FK Krajina iz Cazina i bihaćkom Jedinstvu.

Trener golmana u mladoj reprezentaciji je Zoran Sofrenić, koji je u omladinskim kategorijama nastupao za Radnik iz Bijeljine i beogradski Partizan. U seniorskom fudbalu nosio je dresove Radnika, Rudara iz Ugljevika i Jedinstva (Brodac).

Juniorsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine sa klupe vodi Dubravko Orlović. Ni o njegovoj karijeri nema mnogo informacija, a ono što se može naći na internetu je da je igrao u Premijer ligi BiH za Zrinjski od 2000. do 2003. godine.

Orlovićevi pomoćnici su: Zoran Dragišić (kao fudbaler najveći dio karijere proveo u Borcu i banjalučkom BSK-u, a igrao je i za Javor iz Ivanjice), Amir Spahić (FK Sloboda Tuzla) i Dominko Tolo (nema informacija o igračkoj karijeri).

Admir Raščić je selektor kadetske reprezentacije BiH. Tokom profesionalne karijere promijenio je veliki broj klubova. Počeo je u Goraždu, a igrao je i za Željezničar, Belu Krajinu, Sarajevo, Sandefjord (Norveška), Olimpik, Novi Pazar, Borac i Pegasus (Hong Kong).

VEZANI TEKST - Nije Žikina, ali je dinastija: Raščiću zamjena igrač RB Salzburga

U njegovom stručnom štabu je jedno veliko fudbalsko ime - Admir Hasančić, koji je nastupao za Čelik, Rijeku, Zagreb, Hapoel Petah Tikvu, Sarajevo, Natron Maglaj i Krivaju iz Zavidovića.

Trenar golmana u kadetskoj reprezentaciji je Nenad Džidić, bivši golman A reprezentacije BiH, koji je kako piše FSBiH nastupao za Brotnjo i Široki Brijeg.

Čedomir Ćulum je selektor pioniske reprezentacije BiH. Kao igrač nastupao je za FK Rudar Prijedor i Slobodu iz Mrkonjić Grada. Njegovi pomoćnik Zlatko Čondić nosio je dres dva kluba - NK Kamešnica Podhum i NK Troglav (Livno). U stručnom štabu su i Jure Ivanković (NK Široki Brijeg, NK Imotski i HŠK Posušje), Adis Obad (Velež, Oberhausen, Željezničar) i Aleksandar Božović (Leotar Trebinje, Slavija Istočno Sarajevo).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.