open-navfaktor-logo
search
25. novembar
Džeko, Musa, Nurkić... čestitali Dan državnosti, oglasili se i iz FSBiH
Bosna i Hercegovina danas obilježava Dan državnosti, datum na koji je prije 80 godina obnovila svoju državnost.
25.11.2023. u 11:39
get url
text

25. novembra 1943. godine na prvom zasjedanju Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH), što je bio najviši politički - zastupnički i zakonodavni organ Federalne Države Bosne i Hercegovine, u Mrkonjić Gradu obnovljena je bh. državnost.

Tada je osigurana ravnopravnost svih naroda koji žive u Bosni i Hercegovini, kao i ravnopravnost Republike BiH unutar jugoslavenske federacije, s historijskim granicama koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne.

Time je BiH obnovila svoju državnost po prvi put nakon 1463. godine kada je Bosna potpala pod upravu Osmanske imperije, odnosno nakon tačno 480 godina.

BiH je, nakon što je oslobođena 1945. godine, dobila zastavu i grb, koji su bili njeni prepoznatljivi i glavni simboli za vrijeme socijalizma, sve do 1992. godine i početka agresije na BiH.

Danas su stigle brojne čestitke za ovaj posebni datum, a ističu se one kapitena fudbalske reprezentacije BiH Edina Džeke, košarkaških reprezentativaca BiH Džanan Muse i Jusufa Nurkića. Čestitke su uputili i brojni sportski kolektivi, te pojedinci.

Poseban dan čestitali su i iz Fudbalskog saveza BiH. Čestitke su uputili i brojni sportski kolektivi, te pojedinci.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.