open-navfaktor-logo
search
Slučaj iz 2022. godine
Dvosatna drama u FSBiH: Čolpa "dizao ruku" za Rusiju i podjelu novca, šta je tražio Durić?
Šta piše u zapisniku sa sjednice Komiteta za hitnost na kojoj se raspravljalo o gostovanju Zmajeva u St. Peterburgu?
Autor: S. Šišić
25.03.2024. u 12:56
get url
text
Čolpa je glasao da Zmajevi gostuju Rusiji
Čolpa je glasao da Zmajevi gostuju Rusiji
FOTO: FSBiH
Devetog dana devetog mjeseca 2022. godine, tačno u podne, počela je drama u Fudbalskom savezu Bosne i Hercegovine, koja je kulminirala tek narednih dana.
Vico Zeljković, predsjednik Fudbalskog saveza BiH, zakazao je telefonsku sjednicu Komiteta za hitnost, na kojem se najčešće donose odluke koje su "škakljive" i koje bi teško prošle u redovnoj proceduri.
Tog petka razgovaralo se o itekako osjetljivoj temi, o zakazivanju prijateljske utakmice protiv Rusije, zemlje koja je tada uveliko počela invaziju na Ukrajinu i koja je bila pod sankcijama međunarodne zajednice, FIFA-e i UEFA-e. Preostale dvije teme odnosile su se na podjelu novca i to 100.000 KM za FK Sloga Srbac (za izgradnju svlačionica i klupskih prostorija) i 40.000 za NK GOŠK iz Gabele (za izgradnju ogradnog zida na stadionu "Perica Pero Pavlović" u Gabeli).
Faktor je u posjedu zapisinika sa spomenute sjednice, u kojem se može vidjeti kako je odluka donesena i ko je glasao za to da se meč igra i novac podijeli.
Uz predsjednika Zeljkovića, na telefonskoj sjednici Komiteta za hitnost bili su prisutni još i Ivan Beus, Irfan Durić (potpredsjednici FSBiH), Dragan Soldo, Fuad Čolpa i Miloš Brkić (članovi IO), dok je zapisničar bio Adnan Džemidžić, generalni sekretar FSBiH.
U dokumentu koji je u posjedu Faktora može se vidjeti da su za sve tri odluke dnevnog reda "dizali ruku", odnosno glasali Vico Zeljković, Ivan Beus, Dragan Soldo, Miloš Brkić i Fuad Čolpa. Irfan Durić nije dao saglasnost ni na dnevni red, ali ni na ove tri odluke, te je tražio da se o njima raspravlja na Izvršnom odboru.
- Sjednica Komiteta za hitnost Izvršnog odbora FSBiH počela je u 12 sati. Svi članovi Komiteta za hitnost su obaviješteni telefonskim putem, mailom i SMS porukom o zakazivanju i terminu sjednice. Materijali sa pozivom su uredno dostavljeni svim članovima - navedeno je u uvodu odluke / zaključka sa sjednice Komiteta za hitnost koja je završena u 14 sati:
- Pod prvom tačkom dnevnog reda je dostavljen prijedlog odluke za odigravanje međunaronde prijateljske utakmice u FIFA terminu sa reprezentacijom Rusije. Poziv za odigravanje je dostavljen u zvaničnoj formi, poslan od Fudbalskog saveza Rusije. U prilogu za ovu tačku je priložen i službeni mail iz UEFA-e sa prijevodom, kojim se dostavlja odgovor na upit FSBiH o mogućnostima odigravanja prijateljske utakmice na teritoriji Ruske Federacije.
Nakon izvršene procjene elemenata dostavljene ponude, a koja se odnosi na čarter let Evropa - Rusija, boravka i smještaj delegacije delegacije od 50 osoba, osiguran trening kamp za obavljanje trenažnog procesa ekipe i finansijske ponude u visini od 190.000 eura, Komitet za hitnost je glasao po ovoj tački dnevnog reda.
Pet članova je dostavilo pismenu saglasnost na prijedlog ove odluke i to: Vico Zeljković, Ivan Beus, Dragan Soldo, Miloš Brkić i Fuad Čolpa.
Potpredsjednik Irfan Durić nije dao svoju saglasnost niti na dnevni red sjednice, kao niti na prijedlog ove odluke. U svom pismenom očitovanju mailom, naveo je da je zaprimio poziv i dnevni red sjednice, te je pozvao članove da se umjesto Komiteta za hitnost sastane Izvršni odbor FSBiH koji bi razmatrao dnevni red i donio odluku po tačkama dnevnog reda.
U skladu sa Statutom FSBiH, član 40. tačka 2. usvojen je prijedlog odluke - piše u zapisniku sa sjednice.
Čolpa je dan nakon što je donesena odluka o igranju meča sa Rusijom za N1 govorio o ovoj temi. Tada je kazao kako mu je Irfan Durić rekao da su svi Bošnjaci iz IO za to da se utakmica sa Rusijom igra. Ipak, iz zapisniku da Komiteta za hitnost može se vidjeti da se Durić nije izjašnjavao o gostovanju Zmajeva u St. Peterburgu, te da je tražio da o ovoj temi odlučuje Izvršni odbor, a samim time u vodu padaju i Čolpine riječi da su svi Bošnjaci bili za to da se utakmica Rusija - BiH igra.
Izvršni odbor FSBiH je na sjednici održanoj 31. oktobra 2022. godine otkazao odigravanje meča protiv Rusije.
komitet-hitnost
1 od 3
left-arrowright-arrow
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.