open-navfaktor-logo
search
Talentovani Brazilac
Dinamo doveo čudo od djeteta: Pogledajte kako se 14-godišnji Belinho poigrava sa protivnicima
Spletom tragičnih okolnosti iz Rio de Janeira je u Zagreb početkom ove godine dospio najveći talenat Južne Amerike, 14-godišnji fudbalski wunderkind Rafael Gomes Cirino.
04.12.2023. u 10:44
get url
text

Riječ je o jednom od najvećih svjetskih talenata svog godišta, koji ima nadimak Belinho.

YouTube je preplavljen njegovim spektakularnim majstorijama u dresu njegovog bivšeg kluba Vasca da Game, a sada se pojavio u kojem se u dresu pionira Dinama poigrava sa protivnicima širom Hrvatske. Belinho je jedna sasvim drugačija fudbalska dimenzija.

 

Ali, kako je jedan tako darovit dječak uopće završio u Dinamu? Ispalo je to tako spletom nesretnih, tragičnih okolnosti, zbog koji je njegov otac poželio napustiti Rio de Janeiro i otvoriti novo životno poglavlje na drugom kraju svijeta.

U tome mu je pomogao najviše rangirani hrvatski fudbalski menadžer Andy Bara, vlasnik agencije Niagara Sport Company te njegov brat Denny Bara.

- O Belinhu sam čuo u Španiji, pričalo se o njemu po cijeloj Južnoj Americi, da je to dijete izvanserijski talent, i to po brazilskim standardima. Ne evropskim, nego brazilskim. Tako sam svoga brata Dennyja poslao u Rio da ga vidi na djelu. I njegova reakcija čim je ugledao Belinha bila je: "Ovakvog fudbalera nikada nisam vidio".

- Tada je stupio u kontakt s dječakovim ocem Misaelom kako bismo ga eventualno pridobili za našu agenciju. Predstavili smo mu se, pričali smo mu o Hrvatskoj, upoznali ga s pričom o Daniju Olmu... Na tome je na početku i ostalo budući da su dječakovu porodicu u to vrijeme salijetali i brojni brazilski menadžeri - rekao je Andy Bara nedavno za hrvatske medije, pa dodao:

- Nažalost, u to vrijeme Misaelova supruga već je bila teško bolesna i nakon nekoliko mjeseci borbe s teškom bolešću ona je tu bitku ipak izgubila. Misael je iznenada ostao bez supruge, njegovih četvero djece bez majke i otac im sa svojim primanjima nije mogao osigurati egzistenciju. Tada nam se bio javio, kazao nam je kako zbog tuge i želje za novim poslom i boljom zaradom želi napustiti Brazil.

Misael je stigao u Hrvatsku i zaposlio se u građevini, a nakon što je osjetio kako je raditi kod nas, preselio se nakon nekoliko mjeseci zajedno s porodicom - dodao je Bara.

Zanimljivo, talentovani Brazilac je odlučio da nosi dres omladinskih selekcija Hrvatske.

- Belinho je odlučio igrati za hrvatsku reprezentaciju, već je prihvatio poziv Hrvatskog nogometnoga saveza i radi se na tome da dobije hrvatski pasoš. Nadamo se da će to sve biti gotovo do kraja godine - zaključio je Bara.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.