open-navfaktor-logo
search
Ukrajinci dolaze u Zenicu
BiH i Ukrajina nedavno igrali dvije utakmice, evo kako su prošli Zmajevi
Fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine u polufinalu dodatnih kvalifikacija za EURO 2024 igrat će protiv Ukrajine.
23.11.2023. u 12:42
get url
text

Zmajevi će dočekati Ukrajince 21. marta 2024. godine. U slučaju pobjede i plasmana u finale BiH će ponovo biti domaćin i odmjeriti snage s boljim iz dvoboja Izrael/Island.

VEZANI TEKST - Bosna i Hercegovina u polufinalu baraža za EURO igra protiv Ukrajine
 

BiH je s Ukrajinom do sada odigrala dva međusobna meča, oba 2021. godine u kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo pod komandom Ivayla Peteva.

Prvi duel 12. oktobra na Areni Lviv u Ukrajini završen je bez pobjednika rezultatom 1:1. Ukrajinci su poveli pogotkom Yarmolenka u 15. minuti, a poravnanje Zmajevima donio je Ahmedhodžić u 77. minuti.

Ukrajinci su 16. novembra 2021. slavili u Zenici sa 2:0. Zmajevi su tada bili bez šansi da zaigraju na Mundijalu. Gosti su trijumfovali pogocima Zinchenka u 59. i Dovbyka u 79. minuti.

Obje selekcije od tada su napravile promjene na klupi. BiH je poslije smjene Ivayla Peteva promijenila još Faruka Hadžibegića i Mehu Kodru, a na trenutno u selektorskoj fotelji sjedi Savo Milošević. Selektor Ukrajine od juna 2023. je Serhiy Rebrov. U prethodnim duelima protiv BiH Ukrajince je predvodio Olexandr Petrakov.

Nedavno završene kvalifikacije za EURO Ukrajina je okončala na trećem mjestu grupe C iza Engleske i Italije. Do posljednjeg meča i direktnog duela s Italijom, Ukrajinci su bili u igri za direktan plasman na smotru najboljih timova Evrope. U kvalifikacijama su imali četiri pobjede, dva remija i dva poraza.

Zmajevi su imali košmaran ciklus i u 10 mečeva ostvarili tri pobjede, uz čak sedam poraza.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.