open-navfaktor-logo
search
Korekcije
AZ Alkmaar se izvinio Zrinjskom i izbrisao dio teksta o stadionu kao logoru za Bošnjake i Srbe
Fudbaleri Zrinjskog i AZ Alkmaara večeras od 18.45 sati na stadionu Pod Bijelim brijegom igraju meč 1. kola grupne faze UEFA Konferencijske lige.
21.09.2023. u 12:00
get url
text

VEZANI TEKST - Zrinjski zaprijetio Nizozemcima otkazivanjem utakmice?

A ovaj "meč je počeo" dan ranije. Naime, Nizozemci su objavili tekst o Zrinjskom i stadionu Pod Bijelim Brijegom u kojem su naveli kako je stadion početkom 90-tih godina, tokom rata u BiH korišten kao logor.

- Utakmica u četvrtak igra se na Gradskom stadionu Mostar, poznatom i kao Stadion HŠK Zrinjski ili Stadion pod Bijelim brijegom. Kao što smo ranije spomenuli, Zrinjski ovdje igra svoje domaće utakmice od 1992. godine, kada je klub preuzeo stadion rivalskog Veleža iz Mostara. Stadion može primiti 25.000 ljudi, od čega je 9.000 sjedećih mjesta. Tokom rata početkom 1990-ih, stadion je hrvatski okupator koristio kao koncentracioni logor za Bošnjake i Srbe. I dan danas se na stadionu mogu naći rupe od metaka - pisalo je u tekstu koji je prvobitno objavio AZ na svojoj internet stranici.

Ipak, tekst je kasnije, na intervenciju iz Zrinjskog, korigovan, a iz njega je izbačen dio u kojem se stadion pominje kao koncentracioni logor za Bošnjake i Srbe. Uz to, Nizozemci su se izvinili Mostarcima. Navodno, pojedini mediji su pisali da su iz Zrinjskog čak zaprijetili otkazivanjem utakmice, a pritisak je očito urodio plodom...

- Ovaj članak je uređen nakon konzultacija s klubom Zrinjski. AZ se izvinjava zbog netačnih informacija koje su prethodno navedene ovdje - piše na kraju teksta koji je objavljen na stranici AZ Alkmaara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.