open-navfaktor-logo
search
Peti put
"A nama baraž je": Zmajevi imaju priliku srušiti neugodnu tradiciju
Autor: E. B.
20.03.2024. u 13:34
get url
text
FOTO: FSBiH
Ključni dani su pred fudbalskom reprezentacijom Bosne i Hercegovine, koja će putem baraža pokušati izboriti plasman na Europsko prvenstvo
Zmajevima sutra na Bilinom polju slijedi polufinalni duel s Ukrajinom, a ukoliko prođu, 26. marta bi na Grbavici igrali s pobjednikom duela Island - Izrael.
Ovo će biti peti baraž u kojem Zmajevi igraju za odlazak na jedno veliko takmičenje i četvrti uzastopni kada su u pitanju plasmani na Evropsko prvenstvo.
Prvi baraž BiH je igrala u novembru 2009. godine, a protivnik je bio Portugal u borbi za plasman na SP 2010.
Legendarni Ćiro Blažević je tada predvodio BiH sa klupe, a naša selekcija je poražena u oba duela od Portugalaca. U Lisabonu je naša selekcija 14. novembra izgubila sa 1:0, da bi četiri dana kasnije (18. novembra) identičnim rezultatom poražena u Zenici.
Zmajevi su drugi put nastupili u baražu u novembru 2011. godine i ponovo je protivnik bio Portugal (selektor našeg nacionalnog tima bio je Safet Sušić).
Igralo se za plasman na EP, a Portugalci su još jednom bili uspješniji. U Zenici smo 11. novembra 2011. godine odigrali 0:0, međutim četiri dana kasnije (15. novembar) izgubili smo u revanšu u Lisabonu sa čak 2:6.
Naredni baraž imali smo četiri godine nakon toga kada smo odmjerili snage sa Republikom Irskom. Baraž se igrao za plasman na EURO 2016 i ponovo smo ostali bez nastupa na EP.
Mehmed Baždarević je bio na čelu selekcije BiH, koja je 13. novembra 2015. godine u Zenici u prvoj utakmici baraža remizirala sa Republikom Irskom odigravši 1:1. Revanš je uslijedio tri dana kasnije (16. novembar) u Dublinu, kada je Republika Irska slavila sa 2:0 i otišla na EURO.
Zmajevi su pod vodstvom Dušana Bajevića 2020. godine a u polufinalu baraža za odlazak na Evropsko prvenstvo poraženi od selekcije Sjeverne Irske, a poslije izvođenja penala (1:1, pen 3:4).  
Sada slijedi peti baraž, peti pod vodstvom novog selektora. Ostaje da vidimo da li će Milošević nadmašiti prethodnike i prekinuti neugodnu tradiciju baraža.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.