open-navfaktor-logo
search
Rusija gura svijet u rat
Zelenski u Generalnoj skupštini UN-a: Moramo biti ujedinjeni, ratni zločini moraju biti kažnjeni
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u obraćanju na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN) u New Yorku, poručio je da Ukrajina čini sve kako bi osigurala da se nakon ruske agresije niko u svijetu ne usudi da napadne bilo koju zemlju.
20.09.2023. u 09:23
get url
text

- Rusija je morala biti očišćena od nuklearnog oružja 1990-ih. Historija nam to pokazuje. Rusija zaslužuje da bude očišćena od ovog oružja danas. Teroristi nemaju pravo na nuklearno oružje - poručio je Zelenski.

Navodeći da je Rusija koristila različita oružja protiv Ukrajine i cijelog svijeta, Zelenski je istakao da je Moskva nakon početka rata blokirala ukrajinske luke u Crnom i Azovskom moru.

- Ovo je pokušaj da se nestašica hrane na svjetskom tržištu iskoristi kao oružje u zamjenu za priznanje nekih, ali ne svih teritorija koje je Rusija zauzela. Rusija koristi cijene hrane kao oružje. Pokušavamo da osiguramo stabilnost hrane čak i kada Rusija blokira Inicijativu za crnomorsko žito. Otvorili smo privremeni pomorski koridor iz naših luka - rekao je ukrajinski predsjednik.

FOTO: AA

Naveo je da Rusija svakih deset godina počinje neki rat.

- Dio teritorije Moldavije i Gruzije je pod okupacijom. Rusija je pretvorila Siriju u ruševine. Da nije bilo Rusije, hemijsko oružje nikada ne bi bilo korišteno u Siriji - naglasio je Zelenski.

Istakao je da ukrajinska formula mira postaje globalna.

- Sastojci formule su ti koje Rusija koristi protiv Ukrajine i drugih zemalja. Prvi put u modernoj historiji imamo stvarnu šansu da zaustavimo agresiju pod uvjetima napadnute nacije - rekao je Zelenski.

Poručio je da dok Rusija gura svijet u posljednji rat, Ukrajina čini sve da se nakon ruske agresije niko na svijetu ne usudi da napadne bilo koju zemlju.

- Treba spriječiti naoružavanje. Mora postojati kazna za ratne zločine. Oni koji su deportovani moraju se vratiti svojim kućama. A okupator se mora vratiti na svoju zemlju. Moramo biti ujedinjeni da to postignemo i mi ćemo to učiniti - dodao je Zelenski.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.