open-navfaktor-logo
search
U koju svrhu
Zastupnici zahtijevaju: Vlada FBiH mora položiti račun građanima zašto se zadužuje još 430 miliona KM
Budžet Federacije Bosne i Hercegovine za 2024. godinu iznosi rekordnih 7,4 milijarde KM, ali uprkos tome entitetska izvršna vlast se intenzivno zadužuje.
05.03.2024. u 12:34
get url
text

VEZANI TEKST - Vlada FBiH zadužuje se za 430 miliona KM

Tako se Vlada FBiH planira zadužiti 430 miliona KM. U Vladi FBiH ne govore javno o tome, tek je ministar rada i socijalne politike Adnan Delić na upit novinara Federalne.ba kazao kako "ne znam na šta se odnosi zaduženje i ne mogu to da komentarišem". 

Njegov šef, premijer FBiH Nermin Nikšić (SDP), je nakon što je krajem januara usvojen rekordni budžet poručio:

- Nastavit ćemo zajedno raditi u interesu građana i države.

Ako je zaduživanje više od 400 miliona KM za svega dva mjeseca u 2024. interes građana, onda ekonomska logika dobija jednu novu, običnim smrtnicima teško objašnjivu logiku. 

- Vlada ne smatra da treba položiti račun zastupnicima i građanima u vezi zaduživanja. Šta to oni rade? Žele FBiH poslati u dužničko ropstvo.

Morat će položiti račun i objasniti javnosti zašto se zadužuje, gdje ide novac, koja je svrha takve ekonomske politike - kaže za Faktor Mahir Mešalić, predsjednik Kluba zastupnika Demokratske fronte u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

VEZANI TEKST - SDA: Ukoliko ovako nastavi, Vlada FBiH će entitet i njegove građane uvesti u dužničko ropstvo

Zastupnik Stranke demokratske akcije Adnan Efendić ističe kako se FBiH zadužuje bez osmišljene strategije.

- Mi se zadužujemo bez da znamo koji su naši strateški ciljevi. Mogli bi razumjeti zašto se ide u zaduživanje ako iza toga stoje investicioni planovi ili ulaganje u infrastrukturu, jer u tom slučaju je zagarantovan povrat novca u nekom vremenskom periodu. 

Međutim, očito se udovoljova nekim partikularnim intreresima, a to je ništa drugo nego katastrofa - naglasio je Efendić za Faktor. 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.