open-navfaktor-logo
search
Zatvorili granice
Vojska izvela Puč u Nigeru, Blinken pozvao na hitno oslobađanje predsjednika
Vojska u zapadnoafričkoj zemlji Niger sinoć je na nacionalnoj televiziji objavila da izvodi državni udar.
27.07.2023. u 08:22
get url
text

Izjavili su da su raspustili ustav, suspendirali sve institucije i zatvorili granice zemlje.

Predsjednikovi gardisti drže predsjednika Nigera Mohameda Bazoumu u palači u glavnom gradu Niameyu, a regionalni čelnici organizirali su brzu posredničku misiju kako bi pokušali spriječiti još jedno potencijalno otimanje vlasti u zapadnoj Africi.

Afrička unija i zapadnoafrički regionalni blok ECOWAS osudili su ono što su nazvali pokušajem državnog udara, pozivajući pobunjenike da oslobode Bazouma i vrate se u kasarne.

Sjedinjene Američke Države pozvale su na oslobađanje predsjednika, a Evropska unija, Ujedinjene nacije, Francuska i drugi osudili su pobunu i rekli da zabrinuto prate događaje.

U televizijskom obraćanju sinoć, pukovnik Amadou Abdramane, zajedno s devetericom drugih uniformisanih vojnika iza njega, izjavio je:

- Mi, snage odbrane i sigurnosti..., odlučili smo okončati režim koji poznajete. Uzrok tome je kontinuirano pogoršanje sigurnosne situacije i loša ekonomska i socijalna situacija.

Također je rekao da su sve institucije zemlje suspendirane i da će šefovi ministarstava brinuti o svakodnevnim poslovima.

- Sve vanjske partnerske zemlje mole se da se ne miješaju - nastavio je, te dodao da su "kopnene i zračne granice zatvorene dok se situacija ne stabilizira".

Dodao je da će noćni policijski sat biti na snazi od 22 do 5 sati do daljnjeg.

Također je kazao da "vojnici djeluju u ime Nacionalnog vijeća za zaštitu domovine (CNSP)".

Američki državni sekretar Antony Blinken pozvao je u četvrtak na hitno oslobađanje predsjednika, prenosi Reuters.

- Da li ovo predstavlja državni udar tehnički ili ne, ne mogu da kažem, to je na pravnicima da kažu, ali ono što to jasno predstavlja jeste pokušaj da se vlast preuzme silom i da se naruši ustav - rekao je Blinken na konferenciji za novinare u glavnom gradu Novog Zelanda Wellingtonu.

Blinken je pozvao na Bazoumovo trenutno oslobađanje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.