open-navfaktor-logo
search
Koordinacija 26 zemalja
Više od 500 uhapšenih u velikoj akciji EUROPOL-a širom Evrope, učestvovala i BiH
Više od 500 osoba uhapšeno je u velikoj akciji EUROPOL-a, nakon što su službenici iz 26 zemalja provjerili gotovo 290.000 subjekata i otkrili 2.229 nezakonitih ulazaka, objavio je MUP Hrvatske.
30.11.2023. u 17:35
get url
text
Akcija EUROPOL-a
Akcija EUROPOL-a

- U periodu od 13. do 18. novembra tijela za provedbu zakona širom Evrope zajednički su djelovala protiv trgovanja vatrenim oružjem, drogom, krijumčarenja migranata i trgovanja ljudima, te visokorizičnih kriminalnih mreža tokom koordiniranih zajedničkih akcijskih dana EMPACT-a u jugoistočnoj Europi (EMPACT JAD SEE) - navedeno je.

Ukupno je 26 zemalja diljem Evrope sudjelovalo u ovim opsežnim koordiniranim operativnim aktivnostima uz podršku EUROPOL-a, EUROJUST-a, Frontexa, INTERPOL-a i niza međunarodnih struktura.

- Zajednički akcijski dani EMPACT-a planirani su na osnovu pristupa vođenog obavještajnim podacima pri čemu su policija, carina, agencije za imigraciju i agencije za graničnu kontrolu udružile svoje snage. Španija je koordinirala operativne aktivnosti, a EUROPOL razmjenu operativnih informacija između uključenih stranaka - istaknuto je. 

Operacijom se koordiniralo iz međunarodnog koordinacijskog centra uspostavljenog u Skoplju (Sjeverna Makedonija) gdje su se nalazili službenici koji su predstavljali uključena tijela kako bi olakšali međunarodnu saradnju i odgovorili na operativne potrebe na terenu. Razmjena informacija dovela je do otvaranja 121 novog slučaja protiv kriminalnih mreža. Nizozemska je na granične prijelaze u Grčkoj i Crnoj Gori uputila dva tima s posebnom opremom za skeniranje. Frontex je na vanjske granice uputio stručnjake i opremu.

U jednosedmičnoj akciji je bilo uključeno 22.488 službenika, pokrenuto je 163 istraga, provjereno ukupno 288.774 subjekata, provjerene 215.273 osobe, provjereno 67.277 vozila kao i 5225 poštanskih pošiljaka. Također, pretraženo je 999 objekata. 

U akciji je otkriveno 2.229 nezakonitih ulazaka, desilo se 566 hapšenja (218 povezanih s krijumčarenjem migranata, 186 povezanih s trgovanjem drogom, 69 povezanih s trgovanjem vatrenim oružjem, 89 povezanih s drugim krivičnim djelima), otkriveno je 114 krivotvorenih isprava, objavio je Index.hr

Zaplijenjeno je 310 komada oružja (84 komada automatskog oružja, 65 pištolja, 59 pušaka, 22 minobacača, 16 revolvera, 7 karabina, 6 sačmarica, 4 komada prepravljenog oružja, 2 zračnice, 42 komada ostalog oružja), 20.206 komada streljiva, gotovo tona droge, uključujući 626 kila kokaina, gotovo 300 kila kanabisa, heroina i stabljika marihuane.

Kibernetičke kontrole uspostavljene su tokom trajanja operativne faze zajedničkih akcijskih dana. Bile su usmjerene na praćenje i istragu aktivnosti na različitim mrežnim stranicama, forumima i trgovinama na otvorenom internetu i dark webu kao i na aplikacije za razmjenu poruka i društvene mreže.

Istrage su na izvornim jezicima proveli službenici iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Moldavije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Srbije i Ukrajine.

Tijekom aktivnosti kibernetičkih kontrola, istražitelji su otkrili 120 meta (računa i/ili osoba) povezanih s trgovanjem vatrenim oružjem, od kojih 94 na aplikacijama za razmjenu poruka, 11 preko trgovina, te deset na drugim mjestima na otvorenom internetu i 5 na dark webu.

U zajedničkim akcijskim danima učestvovale su države članice EU-a Austrija, Bugarska, Hrvatska, Francuska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Italija, Luksemburg, Nizozemska, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovenija, Španjolska, Švedska, te treće zemlje, i to Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Moldavija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija, Turska, Ukrajina i Ujedinjena Kraljevina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.