open-navfaktor-logo
search
Njemačko istraživanje
Vakcinacija: Đikić komentirao otkriće o nastajanju krvnih ugrušaka
Hrvatski naučnik Ivan Đikić objasnio je kako bi zbog otkrića o nastajanju krvih ugrušaka nakon vakcinacije uskoro mogle stići sigurnije vakcine.
28.05.2021. u 09:22
get url
text

Njemački naučnik s Goethe Instituta tvrde da su otkrili uzrok rijetkih, ali ozbiljnih krvnih ugrušaka koji su se pojavili nakon vakcinacije.

Naime, vakcine koja koriste adenovirusne vektore šalju takozvani šiljasti protein u ćelijsku jezgru.

Tamo se neke od uputa za stvaranje proteina koronavirusa mogu pogrešno povezati i izazvati krvni ugrušak.

Suprotno tome, Modernina i Pfizerova vakcina koriste drugačiju tehnologiju poznatiju kao "glasnička RNA" koja dostavlja genetski materijal šiljastog protena samo u ćelijsku tekućinu, a ne samo u ćelijsku jezgru.

Ivan Đikić objasnio je da bismo zbog toga uskoro mogli dobiti sigurnije vakcine.

- Ovo što nam je otkriće pokazalo je da sada kod vakcina, kod AstraZenece, iako se to događa vrlo rijetko, a isti je slučaj i kod Johnson&Johnson, može i taj manji dio, ta manja mogućnost popraviti tako da se stvori gen u kojem se promijene ta mjesta za "splicing", i kad bi maknula ta mjesta za "splicing." Kolege iz kompanije Johnson&Johnson već su stupile u kontakt s kolegom Marshalekom i vjerujem da je to dobra ideja. Treba se to dobro provjeriti, unaprijediti i ako se potvrdi da je to uistinu jedan od glavnih razloga, onda će ta nova vakcina biti vrlo brzo napravljena jer je to vrlo mala modifikacija - rekao je za Đikić za RTL.

Iz Johsona&Johnsona baveli su kako podržavaju istraživanje i da sarađuju sa svjetskim stručnjacima te da se raduju razmjeni podataka.

Iz AstraZenece nisu željeli komentirati njemačko istraživanje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.