open-navfaktor-logo
search
Američko tužilaštvo
Upravitelj mrtvačnice na Harvardu optužen za prodaju ljudskih dijelova tijela na internetu
Upravitelj mrtvačnice Medicinskog fakulteta na Harvardu i još tri osobe optuženi su za kupovinu i prodaju ukradenih ljudskih dijelova tijela.
15.06.2023. u 07:57
get url
text

Cedric Lodge je navodno uzimao "glave, mozgove, kožu i kosti" leševa doniranih Medicinskom fakultetu i prodavao ih na internetu, piše BBC.

Prema optužnici, on i njegova supruga Denise su od 2018. do 2021. godine prodavali dijelove tijela kupcima u Pennsylvaniji i Massachusettsu.

Studenti Harvarda na doniranim tijelima vježbaju medicinske zahvate. Nakon toga se leševi često kremiraju, a posmrtni ostaci vraćaju njihovim porodicama ili se ukopavaju na univerzitetskom medicinskom groblju, navodi se u optužnici.

- Ponekad je Cedric Lodge dopuštao drugima da uđu u mrtvačnicu Medicinskog fakulteta na Harvardu kako bi pregledali leševe i odlučili šta će kupiti - navodi se u saopćenju američkog državnog tužilaštva.

U optužnici stoji da su među kupcima bili Katrina Maclean iz Salema u Massachusettsu i Joshua Taylor iz West Lawna u Pennsylvaniji.

Maclean je navodno u oktobru 2020. kupila secirana ljudska lica za 600 dolara koja je namjeravala preraditi u kožu. Radi se o vlasnici trgovine Kat's Creepy Creations koja se specijalizirala u transformiranju lutaka u one gotičkog i horor stila.

Za sada nije poznato je li koristila ljudske ostatke u izradi svojih kreacija. U optužnici stoji da je u trgovini skladištila i prodavala ljudske dijelove tijela.

Taylor je navodno u periodu od četiri godine 39 puta uplatio na račun upravitelja mrtvačnice kako bi kupio ljudske ostatke, a ukupan iznos uplata je bio veći od 37.000 dolara. U slučaju da budu osuđeni, optuženicima prijeti kazna do 15 godina zatvora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.