open-navfaktor-logo
search
Prijave za januar
UIO uputila hitan apel obveznicima PDV-a: Nije ostalo još puno vremena, a kazne...
Obveznici PDV-a u Bosni i Hercegovini trebaju PDV prijave za mjesec januar 2024, koje se predaju do 10. februara, predati u Upravu za indirektno oporezivanje (UIO) tako da te prijave budu ovjerene digitalnim kvalifikovanim potpisom, kazao je za Faktor portparol UIO Ratko Kovačević.
23.01.2024. u 12:26
get url
text

VEZANI TEKST - UIOBiH upućuje još jednom poziv: Pribavite digitalni kvalifikovani potpis za ovjeru PDV prijave

To konkretno znači, naveo je, da nije ostalo puno vremena već samo dvadesetak dana da oni obveznici koji to nisu, ispune svoju obavezu.

- Prema podacima UIO u ovom trenutku je oko 30 posto obveznika koji još nisu pokrenuli proceduru za ispunjavanje svoje obaveze i pozivamo ih to to urade odmah.

Prvi korak koji se mora obavezno uraditi je da svaki obveznik sa web stranice UIO isprinta Ugovor o korištenju elektronskih usluga UIO i obrazac za prijavu zastupnika.

Radi se o dva dokumenta u koja treba upisati svega nekoliko osnovnih informacija koje se traže, te se ti dokumenti trebaju potpisati i ovjeriti pečatom i predati u jedan od nadležnih regionalnih cenatara UIO (Sarajevo, Banja Luka, Mostar i Tuzla). Kada obveznik to uradi, pokrenuo je proceduru što je prvi i najbitniji korak.

Posljednjih dana regionalni centri UIO su zatrpani dokumentacijom koju obveznici dostavljaju u Upravu, pa molimo i mi sve obveznike da budu strpljivi dok se ta dokumentacija obradi. U svakom regionalnom centru određen je veći broj službenika koji će i produženo raditi na obradi dokumentacije - kazao je Kovačević.

Kada je riječ o prijavi zastupnika, riječ je o licu koje će u ime tog poreznog obveznika predavati PDV prijave u UIO ovjerene novim digitalnim kvalifikovanim potpisom.

- To može biti knjigovođa koji već ima digitalni kvalifikovani potpis, ali ukoliko to neko radi u samom preduzeću i još nema digitalni kvalifikovani potpis, to može dobiti i kod UIO. Mora se podnijeti zahtjev za dobijanje kartice i čitača kartice – što u suštini predstavlja digitalni kvalifikovani potpis - pojasnio je Kovačević.

Obveznici koji ne budu podnijeli PDV prijave bit će prekršajno sankcionirani novčanom kaznom od 300,00 KM za pravno lice i 300,00 KM za odgovorno lice.

- Ipak nadamo se da će svi obveznici ispuniti svoju obavezu i da neće biti kažnjavanja - poručio je portparol UIO.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.