open-navfaktor-logo
search
Akcija policije i vojske
Uhapšen najtraženiji trgovac drogom u Kolumbiji kojeg porede sa Escobarom 
Najtraženiji trgovac drogom u Kolumbiji i vođa Zaljevskog klana (Clan del Golfo), Dairo Antonio Usuga, poznat kao Otoniel, zarobljen je u subotu tokom operacije koju su provele oružane snage te države.
24.10.2021. u 08:46
get url
text

Predsjednik Kolumbije Iván Duque poistovjetio je hapšenje Otoniela s hvatanjem Pabla Escobara prije tri decenije.

- Ovo je najveći udarac trgovini drogom u našoj zemlji u ovom vijeku. Može se samo usporediti s padom Escobara 1990-ih - kazao je.

Jedan policajac poginuo je prilikom operacije, dodao je Duque.

Kolumbija je za informacije o Otonielovom boravištu nudila nagradu od 3 milijarde pezosa (oko 800.000 dolara), dok je američka vlada izdvojila nagradu od 5 miliona dolara za pomoć u njegovu lociranju.

Otoniel je prvo bio ljevičarski gerilac, potom desničarski paravojnik, a onda je postao vođa kriminalne bande Clan del Golfo (Zaljevski klan). Taj klan koji broji oko 1200 ljudi, većinom bivših pripadnika krajnje desnih paravojnih formacija, krijumčari drogu i prisutan je u 10 od 32 kolumbijske provincije.

Vlasti su sapćile da su obavještajci predvođeni SAD-om i Britanijom doveli više od 500 vojnika i pripadnika kolumbijskih specijalnih snaga u Otonielovo skrovište u džungli, koje je bilo zaštićeno s osam sigurnosnih prstenova.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.