open-navfaktor-logo
search
Kantonalni sud u Mostaru
Ubici ratnog zločinca Marka Radića Make 17,5 godina zatvora
Kantonalni sud u Mostaru osudio je danas Josipa Cvitanovića Cvikija na 17 godina i šest mjeseci zatvora zbog ubistva osuđenog ratnog zločinca Marka Radića Make. Radić je 2011. godine pravosnažno osuđen na 21 godinu zatvora zbog zločina protiv čovječnosti, odnosno mučenja, zatvaranja, ubistva i silovanja u naselju Vojno kod Mostara.    
19.01.2022. u 13:30
get url
text

Cvitanović je 9. novembra 2020. godine u Mostaru pucnjavom iz automatske puške usmrtio Radića.

VEZANI TEKST - Ko je ubica zločinca Marka Radića Make: Neraščišćeni računi ratnih saboraca i napadača iz Liska parka

Sudsko vijeće je ovo krivično djelo okarakteriziralo kao ubistvo s direktnim umišljajem. Prilikom izricanja presude Cvitanović je vrijeđao sud i govorio kako rade za ratnog zločinca Marka Radića, objavio je Večernji list. 

Prema optužnici Tužilaštva HNK Cvitanović se tereti da je 9. novembra 2020. godine u Mostaru, u ulici Brune Bušića broj 6, u kojoj stanuje oštećeni M. R, iz puške ispalio više metaka u oštećenog M. R., uslijed čega je oštećeni M. R. na licu mjesta podlegao.

Također, optužnicom se Cvitanoviću na teret stavlja i krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija. Iz Tužilaštva HNK su naveli da je neovlašteno posjedovao pištolj marke "Ekol", model "Tuna", kalibra 8 mm, a puška kojom je usmrtio Radića nije pronađena.

Kako je istaknuto u dokaznom postupku, utvrđeno je da je Cvitanović počinio krivično djelo ubistvo u stjecaju s nedozvoljenim držanjem oružja, a na osnovu datih izjava svjedoka, vještaka, kao i materijalnih dokaza. Tokom dokaznog postupka je također naglašeno da je Cvitanović bio odlikovan kao vojno lice, te da je već bio osuđen za krivično djelo ubistvo i dva pokušaja ubistva i to s vatrenim oružjem.

Cvitanović je 2004. godine iz pištolja ubio punca, a pokušao je ubiti i svoju suprugu te njenu sestru, no pištolj je zatajio. Za tri mjeseca izdržavanje kazne smanjio mu je pomilovanjem 2012. godine tadašnji predsjednik Federacije BiH Živko Budimir.

VEZANI TEKST - Ubici zločinca Make Radića određen pritvor: Ubistvo priznao, ali ne i motiv

Cvitanović je 9. novembra 2020. godine, nekoliko sati nakon ubistva Marka Radića, uhapšen u blizini zgrade gdje je stanovao i od tada je u pritvoru u KPZ-u Mostar odlukom Kantonalnog suda, a na prijedlog Tužilaštva HNK koje je i podiglo optužnicu protiv njega.

Cvitanović i Radić su, podsjećamo, zajedno u februaru 1997. godine učestvovali u napadu na Bošnjake u Liska parku. 

U Liska ulici kod harema u Liska parku 10. februara 1997. godine dogodio se napad u kojem je ubijen Šefik Sulejmanić, a ranjeno više od 20 Bošnjaka. Dogodilo se to na Bajram, kada je nekoliko stotina Bošnjaka obilazilo mezarja.

Po optužnici Kantonalnog tužilaštva Mostar, optuženi Marko Radić Maka na dužnosti zapovjednika Policijske uprave Mostar, u zapadnom dijelu grada, rukovodio je grupom policajaca Policijske uprave Mostar i pripadnika Specijalne policije tzv. Hrvatske Republike Herceg-Bosne, među kojima su bili Ivan Hrkać Čikota (bivši pripadnik zloglasne Kažnjeničke bojne HVO), Božo Perić, Željko Planinić i Josip Cvitanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.