open-navfaktor-logo
search
Na zahtjev Tužilaštva
Ubici zločinca Make Radića određen pritvor: Ubistvo priznao, ali ne i motiv
Na prijedlog kantonalnog tužilaštva HNK, Kantonalni sud u Mostaru odredio je jednomjesečni pritvor Jospipu Cvitanoviću, zvanom Cviki (46) iz Mostara, zbog osnovane sumnje da je u Mostaru ubio Marka Radića, zvanog Maka (61), osuđenog ratnog zločinca i njegovog nekadašnjeg prijatelja.
Nedim Pobrić
12.11.2020. u 16:40
get url
text

Osim toga, tereti se i za nedozvoljeno držanje i nošenje oružja i municije.

Kako je potvrđeno iz mostarskog Tužilaštva, pritvor je Cvitanoviću određen zbog opasnosti od bjekstva (budući da posjeduje i hrvatsko državljanstvo, op.a.), kao i zbog naročitih okolnosti koje ukazuju na to da bi boravkom na slobodi mogao ponoviti krivično djelo, a za koje se može izreći kazna zatvora od tri godine ili teža, i zbog bojazni da bi njegovo puštanje na slobodu moglo uznemiriti javnost, s obzirom na način izvršenja i posljedicu krivičnog djela.

Cvitanović se sumnjiči da je 9. oktobra 2020. godine, oko 18.45 sati, u Mostaru, u haustoru zgrade u ulici Brune Bušića broj 6, u kojoj je stanovao ubijeni Radić, sa kojim se ranije istog dana posvađao i potukao, iz puške ispalio više metaka u njega.

VEZANI TEKST - Nezvanične informacije: U Mostaru ubijen osuđeni ratni zločinac Marko Maka Radić

Hici su ga pogodili u leđa i lijevi bok, uslijed čega je preminuo na mjestu.

Također, nakon policijske potjere i hapšenja osumnjičenog, u njegovom vozilu "škoda fabia" pronađen je pištolj marke "P Berreta", kalibra 6,35 mm, sa šest pripadajućih metaka, te 17 pištoljskih metaka kalibra 7,62 mm, a za koje nije imao važeću dozvolu.

Iz Tužilaštva napominju da u saradnji sa MUP-om HNK Mostar nastavljaju s poduzimanjem istražnih radnji s ciljem utvrđivanja svih činjenica i okolnosti pod kojima je počinjeno ovo krivično djelo.

Motivi ovog krvavog sukoba nekadašnjih prijatelja i dalje su zvanično nepoznati, a nije ih otkrio ni Cvitanović prilikom ispitivanja u Tužilaštvu.

On je, navodno, tek kratko kazao da je "bio sukob, on pucao i ubio ga".

Ispitivanje u Tužilaštvu je nekoliko puta i prekidano jer se on žalio na bolove, zbog povreda koje je zadobio prilikom tuče sa ubijenim.

Ubijeni Radić i Cvitanović zajedno su u februaru 1997. godine učestvovali u napadu na Bošnjake u Liska parku u kojem je ubijen Šefik Sulejmanić, a ranjeno više od 20 Bošnjaka. Dogodilo se to na Bajram, kada je nekoliko stotina Bošnjaka obilazilo mezarja.

VEZANI TEKST - Ko je ubica zločinca Marka Radića Make: Neraščišćeni računi ratnih saboraca i napadača iz Liska parka

Po optužnici Kantonalnog tužilaštva Mostar, optuženi Marko Radić Maka na dužnosti zapovjednika Policijske uprave Mostar, u zapadnom dijelu grada, rukovodio je grupom policajaca Policijske uprave Mostar i pripadnika Specijalne policije tzv. Hrvatske Republike Herceg-Bosne, među kojima su bili Ivan Hrkać Čikota (bivši pripadnik zloglasne Kažnjeničke bojne HVO), Božo Perić, Željko Planinić i Josip Cvitanović.

Prema nezvaničnim informacijama do kojih je ranije došao Faktor, Cvitanović je bio jedan od svjedoka u sudskom procesu koji je vođen protiv Marka Radića Make u Sudu BiH. On je 2011. godine pravosnažno na Sudu BiH osuđen na 21 godinu zatvora zbog zločina protiv čovječnosti, odnosno mučenja, zatvaranja, ubistva i silovanja u naselju Vojno kod Mostara.

Prebačen je potom u Hrvatsku. Nakon odluke Županijskog suda Zagreb koji priznao bh. presudu, ali ju je smanjio na 12 i po godina zatvora, Radić je pušten na slobodu u decembru 2018. godine.

Navodno je Cvitanovićevo svjedočenje bilo presudno za izricanje ove kazne, te mu je poručeno da će "vidjeti svoje" samo dok Maka izađe na slobodu.

VEZANI TEKST - Zahvalili OSA-i na saradnji: Policija objavila detalje, šta je prije ubistva Marka Radića Make radio Cvitanović, kako je bježao

Faktorovi izvori kažu da je Cvitanović posljednje dvije godine živio u strahu od Make i njegovih ljudi, koji su mu prijetili zbog svjedočenja, te se ubistvo pripisuju nerašćišćenim računima.

Suđenje optuženima je počelo 15. decembra 2011. godine na Kantonalnom sudu u Mostaru. Prije nekoliko mjeseci od Tužilaštvo HNK-a portal Faktor je zatražio odgovor u kojoj fazi je suđenje, ali ga nismo dobili ni do danas.

Josip Cvitanović zvani Cviki, 2004. godine iz pištolja je ubio punca, a pokušao je ubiti i svoju suprugu te njenu sestru, no pištolj je zatajio. Za tri mjeseca izdržavanje kazne smanjio mu je pomilovanjem 2012. godine tadašnji predsjednik Federacije BiH Živko Budimir.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.