Osim toga, tereti se i za nedozvoljeno držanje i nošenje oružja i municije.

Kako je potvrđeno iz mostarskog Tužilaštva, pritvor je Cvitanoviću određen zbog opasnosti od bjekstva (budući da posjeduje i hrvatsko državljanstvo, op.a.), kao i zbog naročitih okolnosti koje ukazuju na to da bi boravkom na slobodi mogao ponoviti krivično djelo, a za koje se može izreći kazna zatvora od tri godine ili teža, i zbog bojazni da bi njegovo puštanje na slobodu moglo uznemiriti javnost, s obzirom na način izvršenja i posljedicu krivičnog djela.

Cvitanović se sumnjiči da je 9. oktobra 2020. godine, oko 18.45 sati, u Mostaru, u haustoru zgrade u ulici Brune Bušića broj 6, u kojoj je stanovao ubijeni Radić, sa kojim se ranije istog dana posvađao i potukao, iz puške ispalio više metaka u njega.

VEZANI TEKST - Nezvanične informacije: U Mostaru ubijen osuđeni ratni zločinac Marko Maka Radić

Hici su ga pogodili u leđa i lijevi bok, uslijed čega je preminuo na mjestu.

Također, nakon policijske potjere i hapšenja osumnjičenog, u njegovom vozilu "škoda fabia" pronađen je pištolj marke "P Berreta", kalibra 6,35 mm, sa šest pripadajućih metaka, te 17 pištoljskih metaka kalibra 7,62 mm, a za koje nije imao važeću dozvolu.

Iz Tužilaštva napominju da u saradnji sa MUP-om HNK Mostar nastavljaju s poduzimanjem istražnih radnji s ciljem utvrđivanja svih činjenica i okolnosti pod kojima je počinjeno ovo krivično djelo.

Motivi ovog krvavog sukoba nekadašnjih prijatelja i dalje su zvanično nepoznati, a nije ih otkrio ni Cvitanović prilikom ispitivanja u Tužilaštvu.

On je, navodno, tek kratko kazao da je "bio sukob, on pucao i ubio ga".

Ispitivanje u Tužilaštvu je nekoliko puta i prekidano jer se on žalio na bolove, zbog povreda koje je zadobio prilikom tuče sa ubijenim.

Ubijeni Radić i Cvitanović zajedno su u februaru 1997. godine učestvovali u napadu na Bošnjake u Liska parku u kojem je ubijen Šefik Sulejmanić, a ranjeno više od 20 Bošnjaka. Dogodilo se to na Bajram, kada je nekoliko stotina Bošnjaka obilazilo mezarja.

VEZANI TEKST - Ko je ubica zločinca Marka Radića Make: Neraščišćeni računi ratnih saboraca i napadača iz Liska parka

Po optužnici Kantonalnog tužilaštva Mostar, optuženi Marko Radić Maka na dužnosti zapovjednika Policijske uprave Mostar, u zapadnom dijelu grada, rukovodio je grupom policajaca Policijske uprave Mostar i pripadnika Specijalne policije tzv. Hrvatske Republike Herceg-Bosne, među kojima su bili Ivan Hrkać Čikota (bivši pripadnik zloglasne Kažnjeničke bojne HVO), Božo Perić, Željko Planinić i Josip Cvitanović.

Prema nezvaničnim informacijama do kojih je ranije došao Faktor, Cvitanović je bio jedan od svjedoka u sudskom procesu koji je vođen protiv Marka Radića Make u Sudu BiH. On je 2011. godine pravosnažno na Sudu BiH osuđen na 21 godinu zatvora zbog zločina protiv čovječnosti, odnosno mučenja, zatvaranja, ubistva i silovanja u naselju Vojno kod Mostara.

Prebačen je potom u Hrvatsku. Nakon odluke Županijskog suda Zagreb koji priznao bh. presudu, ali ju je smanjio na 12 i po godina zatvora, Radić je pušten na slobodu u decembru 2018. godine.

Navodno je Cvitanovićevo svjedočenje bilo presudno za izricanje ove kazne, te mu je poručeno da će "vidjeti svoje" samo dok Maka izađe na slobodu.

VEZANI TEKST - Zahvalili OSA-i na saradnji: Policija objavila detalje, šta je prije ubistva Marka Radića Make radio Cvitanović, kako je bježao

Faktorovi izvori kažu da je Cvitanović posljednje dvije godine živio u strahu od Make i njegovih ljudi, koji su mu prijetili zbog svjedočenja, te se ubistvo pripisuju nerašćišćenim računima.

Suđenje optuženima je počelo 15. decembra 2011. godine na Kantonalnom sudu u Mostaru. Prije nekoliko mjeseci od Tužilaštvo HNK-a portal Faktor je zatražio odgovor u kojoj fazi je suđenje, ali ga nismo dobili ni do danas.

Josip Cvitanović zvani Cviki, 2004. godine iz pištolja je ubio punca, a pokušao je ubiti i svoju suprugu te njenu sestru, no pištolj je zatajio. Za tri mjeseca izdržavanje kazne smanjio mu je pomilovanjem 2012. godine tadašnji predsjednik Federacije BiH Živko Budimir.