open-navfaktor-logo
search
Arizona
U zatvoru izboden bivši policajac osuđen za ubistvo Georgea Floyda koje je izazvalo proteste širom SAD-a
U zatvoru u Arizoni izboden je bivši policajac Mineapolisa osuđen za ubistvo Georgea Floyda, ubistvo koje je prije tri godine izazvalo masovne proteste širom Sjedinjenih Američkih Država.
25.11.2023. u 12:39
get url
text

Osuđenik Derek Chauvin napadnut je u petak u Federalnom kazneno-popravnom zavodu u Tucsonu i bio je u stabilnom stanju, javio je CNN.

- Zatvorena osoba napadnuta je u zatvoru Tucson u Arizoni oko 12.30 sati po lokalnom vremenu - navodi se u ranijem saopćenju policije, a kasnije je potvrđeno da je riječ o Chauvinu.

U saopćenju se navodi da je povrijeđeni zbrinut u bolnici, a da niko nije povrijeđen od službenika koji su intervenirali.

Državni tužilac Minesote Keith Ellison, čija je kancelarija pravno gonila Chauvina u slučaju ubistva George Floyda, obaviješten je da je Chauvin izboden i da je u stabilnom stanju.

VEZANI TEKST - Slučaj koji je zapalio SAD: Bivši policajac koji je ubio Georgea Floyda priznao krivnju

- Tužan sam što čujem da je Derek Chauvin bio meta nasilja. On je uredno osuđen za svoje zločine i, kao i svaki zatvorenik, trebao bi biti u mogućnosti da izdržava kaznu bez straha od odmazde ili nasilja - saopćio je Ellison.

Chauvin je 25. maja 2020. godine usmrtio Afroamerikanca Georgea Floyda. Usmrtio ga je tokom privođenja tako što mu je blizu deset minuta koljenom klečao na vratu.

Snimak brutalnog ubistva izazvao je proteste protiv policijske brutalnosti i rasne nepravde širom SAD-a. Osuđen je na višedecenijsku zatvorsku kaznu i to po optužbama za ubistvo i ubistvo iz nehata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.