open-navfaktor-logo
search
Akcija "Kapital"
U Sarajevu SIPA pretresa 11 lokacija zbog pokušaja ubistva Mateja Živkovića
Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), su danas po nalogu Kantonalnog suda u Sarajevu i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, na području Kantona Sarajevo započeli operativnu akciju "Kapital".
29.11.2023. u 10:08
get url
text

VEZANI TEKST - Još se ne zna ko je pokušao ubiti Mateja Živkovića, člana Komisije za vrijednosne papire FBiH

- Operativna akcija "Kapital" se provodi u cilju rasvjetljavanje krivičnog djela ubistvo iz člana 166. u vezi sa krivičnim djelom pokušaj iz člana 28. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, koje se desilo dana 15.2.2022. godine i 16.3.2022. godine u Sarajevu, na štetu Mateja Živkovića, zamjenika predsjednika Komisije za vrijednosne papire Federacije Bosne i Hercegovine, kojom prilikom je imenovani ranjen sa više metaka.

Pretresi se vrše na jedanaest 11 lokacija, a u toku dana će od policijskih službenika SIPA biti ispitan osumnjičeni Jasmin Hasić. Također, planira se i saslušanje više lica u svojstvu svjedoka.

Pretresi se vrše u saradnji sa Federalnom upravom policije. U toku rada po navedenom predmetu policijski službenici SIPA-e ostvarili su saradnju sa Obavještajno-sigurnosnom agencijom Bosne i Hercegovine, Centrom za forenzička ispitivanja, vještačenja i istraživanja Federalne uprave policije, JZU Zavod za sudsku medicinu i Kriminalističko tehničkim centrom Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Ministarstvima unutrašnjih poslova Republike Srpske – PU Istočno Sarajevo i Kantona Sarajevo - saopćeno je iz SIPA-e. 

Matej Živković teško je ranjen u napadu koji se dogodio 16.3.2022. godine. Osim što je zamjenik predsjednika Komisije za vrijednosne papire Federacije BiH Živković je i svjedok u više predmeta privrednog kriminala.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.