Živković je u pucnjavi zadobio teške tjelesne povrede zbog čega je zbrinut i zadržan na liječenju u sarajevskom Kliničkom centru.

- Policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo i dalje intenzivno poduzimaju potrebne mjere i radnje s ciljem rasvjetljavanja i dokumentovanja ovog krivičnog djela - kazao je jučer za Faktor portparol Uprave policije MUP-a KS Mirza Hadžiabdić.

Podsjetimo, nakon zahtjeva Vlade FBiH od 17. marta, u istragu ovog slučaja uključila se i Federalna uprava policije, a svim aktivnostima rukovodi sarajevsko Kantonalno tužilaštvo.

U dosadašnjem toku istrage saslušani su svjedoci događaja, te su izuzete kamere videonadzora šireg mjesta događaja u ulici Miroslava Krleže, a također su izuzeti Živkovićevi mobiteli koji će se vještačiti.

Prema nekim nepotvrđenim informacijama, Živković je putem telefona dobijao prijeteće poruke, ali on, navodno, nije znao ko mu ih šalje i zbog čega.

VEZANI TEKST - Zašto Matej Živković nije dobio zaštitu nakon što je prvi put pucano na njega?

Sa Živkovićem su pripadnici Odjela za krvne i seksualne delikte, zajedno sa tužiocem u dva navrata u bolnici obavlili razgovor, ali po svemu sudeći on istražiteljima nije mogao dati kvalitetne informacije koje bi dovele do utvrđivanja identiteta počinioca napada na njega. 

S obzirom na to da je Živković svjedok pred Kantonalnim sudom u predmetu Profit, u medijima se spekuliralo da bi to mogao biti motiv napada na njega, ali to niko sa sigurnošću ne može tvrditi.

Na Živkovića je nepoznata osoba pucala i mjesec ranije, tačnije 15. februara, na gotovo istom mjestu gdje je ranjen 16. marta, ali on tada nije pogođen.

Tek nakon što je drugi put pucano na njega, dodijeljena mu je policijska zaštita.