open-navfaktor-logo
search
Poginuo 71 novinar
U izraelskom zračnom napadu u Gazi ubijen kamerman Anadolije Muntasir es-Sawaf
Muntasir al-Sawaf, kamerman agencije Anadolija koji je radio kao slobodni reporter u blokiranom Pojasu Gaze, poginuo je u petak u izraelskom zračnom napadu, javila je ova agencija.
01.12.2023. u 18:27
get url
text

Mete izraelskih napada, koji traju od 7. oktobra, i dalje su civili, ali i novinari i njihove porodice.

- Snimatelj Muntasir al-Sawaf, njegov brat Marwan i neki njegovi rođaci položili su živote kao šehidi u izraelskom bombardiranju u četvrti ed-Durc, na jugu Pojasa Gaze - potvrdio je novinaru Anadolije sin Sawafovog dajdže Hasan Ismameh.

Navodeći da je Muntasir teško povrijeđen u bombardiranju, te da su čekali hitnu pomoć i medicinske ekipe oko pola sata. Kako se nisu pojavili, Ismameh je potom vlastitim automobilom prebacio Muntasira u Baptističku bolnicu. Doktori su konstatirali da je Muntasirovo stanje teško, da je izgubio puno krvi, te da nisu mogli intervenirati zbog medicinske insuficijencije.

Ismameh je dodao da je Muntasir sahranjen sa svojim bratom i rodbinom na gradskom mezarju al-Batsh.

Generalni direktor Anadolije i predsjednik Upravnog odbora Serdar Karagoz objavio je poruku saučešća nakon Muntasirove smrti u izraelskim napadima.

- Od početka rata izgubili smo 71 kolegu novinara u napadima izraelske uprave na Gazu. Danas je, nažalost, naš slobodni reporter Muntasir al-Sawaf izgubio život u ovim napadima. Kao Anadolija, borimo se da osiguramo sigurnost naših kolega koji s velikom predanošću obavljaju svoje dužnosti u vrlo teškim uvjetima u Gazi. U ime i Muntasira al-Sawafa i svih naših kolega koji su izgubili živote u napadima izraelskih vlasti u Gazi, nastavit ćemo našu borbu kako bi osigurali da oni koji su izveli ove napade odgovaraju pred međunarodnim pravom. Neka se Bog smiluje našem kolegi i svim našim prijateljima koji su izgubili živote u Gazi, a njihovoj rodbini izražavamo saučešće - piše u poruci Karagoza.

Dodao je kako danas bombe koje izraelska vlast baca na Palestinu ne padaju samo na palestinsku djecu, bolnice, škole, džamije i crkve, istovremeno se obrušavaju na zapadne vrijednosti, međunarodno pravo, ljudska prava.

- Jedan od glavnih gubitnika u Gazi su ove vrijednosti i međunarodna zajednica koja ih je izgubila - podvukao je Karagoz.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.