open-navfaktor-logo
search
Ubijeno četvero ljudi
U iračkom Erbilu trodnevna žalost nakon napada Iranske revolucionarne garde
U iračkom Erbilu proglašena je trodnevna žalost nakon napada balističkim projektilima Iranske revolucionarne garde.
16.01.2024. u 20:34
get url
text

Guverner Erbila Umit Hosnav je još jednom najoštrije osudio "nepravedan i okrutan napad" koji nije imao opravdanja i koji je bio usmjeren na nedužne civile. Potvrdio je da je proglašena trodnevna žalost.

Premijer kurdske Regionalne vlade sjevernog Iraka (KRG) Masrour Barzani napade je nazvao "kukavičkim i bez razloga".

- Ovi neosnovani napadi ni na koji način ne bi trebali ostati bez odgovora - poručio je Barzani.

U saopćenju Vijeća sigurnosti Regionalne vlade iračkih Kurda (KRG) navedeno je da su četiri civila ubijena, a šest osoba povrijeđeno u sinoćnjim napadima koje je vojska Iranske revolucionarne garde izvela s mnogo balističkih projektila na brojna civilna naselja u Erbilu.

U saopćenju Iranske revolucionarne garde navodi se da su balističkim projektilima gađani ciljevi terorističke organizacije ISIL na teritoriji Sirije, kao i sjedište izraelske strane obavještajne agencije Mossad u Erbilu.

Irački biznismen Peshrev Dizeyi (61), čija je kuća u Erbilu sinoć bila meta napada balističkim projektilima Iranske revolucionarne garde i koji je izgubio život zajedno sa svojom jednogodišnjom bebom, poznat je kao čovjek koji je poduzeo važne projekte u Erbilu u oblastima poput naftne industrije, tehnologije i građevinarstva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.