open-navfaktor-logo
search
Srbijanski mediji
Tuzlanski mafijaš Damir Mehić BiBi došao u Beograd da likvidira Luku Bojovića?
Na beogradskom aerodromu uhapšen je državljanin Bosne i Hercegovine Damir Mehić Bibi (47) koji se sumnjiči da je na ulasku u Srbiju imao falsifikovane dokumente.
14.08.2023. u 12:54
get url
text

VEZANI TEKST - Ubistvo i pokušaji ubistva u Tuzli: Damir Mehić Bibi i četiri člana njegove grupe osuđeni na 46 godina i 11 mjeseci zatvora

Prema nezvaničnim saznanjima portala Nova.rs, on je pod lupom i zbog navodne namjere da ubije Luku Bojovića. Ovim povodom oglasio se i Bojovićev advokat Borivoje Borović.

Prema operativnim saznanjima sigurnosnih službi, Damira Mehića je angažirala jedna beogradska kriminalna grupa za likvidaciju Luke Bojovića. Međutim, ova informacija još nije potvrđena zvanično, a osumnjičenom se za sada stavlja na teret samo da je posjedovao falsifikovana dokumenta.

Bojovićev advokat Borivoje Borović, jedan od najpoznatijih beogradskih pravnika krivičara, rekao je za portal Nova.rs da je u šoku nakon saznanja da njegovom klijentu Luki Bojoviću prijeti životna opasnost.

- U šoku sam i iznenađen tom informacijom. Policija bi se trebalo ozbiljno time pozabaviti. Pretpostavljam da nema nikakvih razloga za tu akciju, ali policija mora da obrati posebnu pažnju na te sumnje - rekao je advokat Borović.

Luka Bojović u Španiji je osuđen na 18 godina zatvora zbog organizovanog kriminala, a krajem prošle godine vratio se u Beograd. Iako je u medijima godinama povezivan sa kriminalnom grupom Zemunski klan, Bojović se u matičnu zemlju vraća kao slobodan čovjek, pošto je pred sudom u Beogradu oslobođen optužbi za učešće u mafijaškim ubistvima.

Sin nekadašnjeg direktora Beogradskog zoo vrta Vuka Bojovića i akademske slikarke Anđelke Bojović, u drugoj je polovini devedesetih godina povezivan sa Željkom Ražnatovićem Arkanom, vođom paravojne jedinice Srpska dobrovoljačka garda koja je učestvovala na ratištima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Bojović je 1995. bio osuđen na zatvorsku kaznu od tri mjeseca zbog napada na policajca, ali kaznu nije odslužio pošto je tadašnji predsjednik države Milan Milutinović doneo odluku o pomilovanju. Umesto zatvorske kazne, dobio je četiri godine uslovne slobode.

VEZANI TEKST - Raspisana centralna potjernica za ubicama Damirom Mehićem Bibijem i Amirom Lisičićem

Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu odredilo je zadržavanje Damiru Mehiću. Nakon izvršenih dodatnih provjera putem Interpola utvrđeno je da se radi o osuđenom licu koga matična država Bosna i Hercegovina traži radi izdržavanja kazne zatvora.

Od februara ove godine policijske agencije u Bosni i Hercegovini tragaju za Damirom Mehićem zvanim Bibi i Amirom Lisičićem, koje je Kantonalni sud Tuzla 14. februara nepravosnažno osudio na dugogodišnje kazne za ubistvo Emira Džinića, pokušaj ubistva Naila i Amira Hodžića.

Presuda je donesena za oružani obračun koji se ispred zgrade Titanic u Tuzli dogodio 22. juna 2013. godine i bio kulminacija sukoba dvije kriminalne grupe, koje predvode Damir Mehić Bibi i Mersed Hadžić zvani Mirso Švicarac.

Damir Mehić nakon pucnjave u Tuzli 22. juna 2013. godine, bio je u bjekstvu četiri i po godine, a 16. januara 2018. godine uhapsili su ga pripadnici MUP-a Republike Srpske i Federalne uprave policije FBiH na području Jahorine. On je tokom suđenja bio u pritvoru do 25. februara 2020. godine, kada je pušten na slobodu uz mjere zabrane, odnosno zabranu napuštanja prebivališta u Tuzli, naredbu oduzimanja pasoša, zabranu prelaska granice BiH i naredba da se jednom sedmično javlja u policijsku stanicu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.