open-navfaktor-logo
search
Saopćeno
Turska uništila 22 položaja terorista PKK-a na sjeveru Iraka, neutralisan veliki broj terorista
Turske snage sigurnosti izvele su u srijedu operacije protiv terorista PKK-a u sjevernom Iraku, u blizini turske granice, i neutralisale veliki broj terorista dok su gađale 22 skrovišta i skladišta municije, saopćeno je iz Ministarstva odbrane Turske.
04.10.2023. u 21:09
get url
text

U saopćenju se navodi da su tokom operacija, turski avioni gađali terorističke ciljeve u sjevernim iračkim regionima Metina, Hakurk, Gara, Kandil i Asos.

- Ukupno 22 mete, uključujući pećine, skloništa i skladišta, za koje je utvrđeno da ih koristi separatistička teroristička organizacija PKK i u kojima su teroristi na odgovornim pozicijama, uništena su u zračnim operacijama - navodi se u saopćenju.

Dodaje se da je u operacijama maksimalno korištena domaća municija, što je rezultiralo efikasnom neutralizacijom brojnih terorista.

Teroristi PKK-a se često kriju preko granice u sjevernom Iraku kako bi planirali terorističke napade u Turskoj.

U svojoj više od 35-godišnjoj terorističkoj kampanji protiv Turske, PKK, koju su Sjedinjene Američke Države, Evropska unija i Turska označile kao terorističku grupu, odgovorna je za smrt više od 40.000 ljudi, uključujući žene, djecu i novorođenčad.​​​​​​​

Operacije turskih snaga su uslijedile samo nekoliko dana nakon što su na sjedište policije u glavnom gradu Ankari, dvojica terorista sa jasnim vezama sa PKK izvela napad, prema Ministarstvu unutrašnjih poslova. Jedan terorista se raznio, a drugi je poginuo. U napadu su lakše povrijeđena dva policajca.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.