open-navfaktor-logo
search
Ima i video
Svi u šoku: Turista ugravirao svoje ime u rimski Koloseum i još se nacerio u kameru
Turista je izazvao šok širom svijeta kada je snimljen kako urezuje svoje ime u zid rimskog Koloseuma starog 2.000 godina, i potom se naceri kada shvati da ga je uhvatila kamera.
30.06.2023. u 14:22
get url
text
Turista ugravirao ime u Koloseum
Turista ugravirao ime u Koloseum

Sada će vjerovatno i sam biti u šoku, piše CNN.

Posjetilac, koji je ove sedmice navodno ugravirao "Ivan+Hayley 23" na zidu od cigle jedne od najdragocjenijih zgrada na svijetu, je identificiran, naveo je italijanski ministar kulture.

Nakon niza Amerikanaca koji su prošle godine uništavali lokacije italijanske baštine, ovaj put osumnjičeni nije iz SAD-a već iz Velike Britanije.

Ministar kulture Gennaro Sangiuliano napisao je u četvrtak na svom Twitter nalogu da su karabinjeri "identificirali osobu za koju se pretpostavlja da je odgovorna za necivilizovan i apsurdan čin počinjen u Koloseumu".

- Čin koji je uvrijedio sve širom svijeta koji cijene vrijednost arheologije, spomenika i historije - dodao je.

Njegov tvit je potvrdio da se smatra da su "Ivan i Hayley" imena turiste i njegove devojke, koja je snimljena kako gleda kako on urezuje njihova imena.

-Sada se nadam da će pravda krenuti svojim tokom rigoroznom primjenom zakona. Ukoliko dođe do suđenja, Ministarstvo kulture će se pojaviti kao građanska stranka - dodao je ministar u drugom tvitu.

Ako bude osuđen, muškarac bi se mogao suočiti s novčanom kaznom od najmanje 15.000 eura li do pet godina zatvora, navodi italijanska novinska agencija Ansa.

Ogranak karabinjera Piazza Venezia objavio je izjavu za CNN u kojoj se potvrđuje da je osumnjičenom ušao u trag, a vjeruje se da je par iz Velike Britanije.

Policija je identificirala glavnog osumnjičenog kroz tradicionalne istrage i fotografsko poređenje - napisali su.

- Karabinjeri su potvrdili da se radi o paru, muškarcu i ženi, koji žive u Engleskoj. Treba napomenuti da je postupak u fazi preliminarne istrage, tako da se osumnjičeni mora smatrati nevinim do konačne presude - dodali su.

Turisti koji vandaliziraju Koloseum, nažalost, nisu ništa novo. Irski turista je 2020. prijavljen policiji jer je navodno urezao svoje inicijale u zid.

Prošlog augusta, američki par je uhvaćen kako urezuje svoje inicijale u Avgustov luk, 2.000 godina star spomenik pored Koloseuma.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.