open-navfaktor-logo
search
Upitan kvalitet
Sumnjive deklaracije i niske cijene: Hercegovački pčelari pozvali na kontrolu meda u supermarketima
Trebinjsko udruženje pčelara "Leotar" održalo je press konferenciju na kojoj su doveli u sumnju kvalitet meda koji se može naći na policama supermarketa u Hercegovini.
11.11.2023. u 12:43
get url
text
Ilustracija
Ilustracija

Cijena uvoznog meda neuporedivo je niža od cijena domaćeg meda. Pčelari upozoravaju kupce da paze što kupuju i apeliraju na nadležne institucije na svim nivoima da izvrše kontrolu meda kako bi zaštitili kupce, ali i proizvođače meda, prenosi Hercegovinainfo.

Obrad Ninković, predsjednik Udruženja pčelara "Leotar" Trebinje, je za ovaj portal izjavio da sumnjaju u kvalitet takvog med jer se domaći hercegovački med već dvije-tri godine prodaje za 25 KM po kilogramu i da cijena od 13 do 15 KM izražava u najmanju ruku sumnju da se radi o lošem ili krivotvorenom medu.

Dodao je da neće tvrditi da je to tako, ali uime pčelara i građana apeluje na institucije da otklone sumnje.

Ognjen Skočajić, direktor Pčelarske zadruge "Žalfija", istakao je da je cilj pčelara da zaštite svoju proizvodnju, ali i kupce. Kazao je da bi oni možda i mogli proizvesti med niže cijene, ali bi i njegova kvaliteta sigurno bila niža.

Ilija Šukić, pčelar i član Glavnog odbora Predsjedništva Udruženja pčelara "Leotar", naglasio je da su predstavnici pčelara dosta informacija dobili od građana, te da su u Srbiji od 25 uzoraka bila ispravna samo 22.

- Mi smo otišli u par marketa i konstatirali da oni zaista zavrjeđuju sumnju zato što prvenstveno deklaracije nisu kvalitetno urađene. Zamislite na jednom medu piše da je porijeklo iz zemalja EU i iz zemalja koje nisu članice EU-a. Bez ikakvog pisanog traga iz koje to zemlje potiče, kada je uvezeno, šta je uvezeno, apsolutno ništa nema, samo firma što se bavi s tim i to se jednostavno prodaje u našim marketima - dodao je.

Etiketa meda

(FOTO: Hercegovinainfo)

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.