open-navfaktor-logo
search
Oko 2.500 dokaza
Suđenje prate i predstavnici Ambasade SAD-a: Optužnicu "Korona ugovori" dokazivat će sa 70 svjedoka
U Okružnom sudu Banja Luka danas je održano pretpretresno ročište u predmetu "Korona ugovori", a u vezi zloupotrebama u Republici Srpskoj tokom pandemije virusa korona. 
29.12.2022. u 11:16
get url
text

Suđenje bivšem direktoru Instituta za javno zdravstvo RS-a Branislavu Zeljkoviću i drugim optuženima u ovom predmetu, počet će 6. februara sljedeće godine.

Danas su na pretpretresnom ročištu u sudnici bili predstavnici ambasade SAD-a u BiH - rezidentni pravni savjetnik Frank Bradsher, kao i predstavnici Misije OSCE-a u BiH.

Očekuje se da će tokom postupka biti održano oko 30 ročišta, vjerovatno svakog ponedjeljka.

Tužilac Sanja Tadić-Stojisavljević najavila je da će optužnicu dokazivati saslušanjem 70 svjedoka i pet vještaka. Pored toga planira da izvede 2.425 materijalnih dokaza.

Tužilac je danas navela da je saslušanje svjedoka u tužilaštvu trajalo ukupno 93 sata.

Branioci optuženih nisu otkrili koncept odbrane. 

Na prvo suđenje koje će početi 6. februara, pozvan je jedan svjedok - Dragan Obradović, radnik Instituta za javno zdravstvo RS-a, koji je u tužilaštvu saslušavan pet sati. 

Zeljković je optužen zbog produženog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja, te krivičnog djela primanje mita.

Optužnicom su obuhvaćeni i direktor Procontrol Banja Luka Slavko Bojić, zbog krivičnih djela zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja u pomaganju, bivši direktor Sineks laboratorija Sani Crljić zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja u pomaganju, direktor Travel for fun Banja Luka Saša Marković zbog krivičnih djela davanje mita i direktor Promedinga Laktaši Dragan Dubravac zbog produženog krivičnog djela zloupotreba u postupku javne nabavke.

Zeljković se tereti da je, kršeći procedure javnih nabavki, odnosno primjenjujući pregovarački postupak bez objave obavještenja o javnoj nabavci i direktni sporazum, kada on nije mogao biti primjenjen, za nabavku zaštitnih maski, medicinskih odijela i termalnih kamera od nekvalifikovanih ponuđača, po cijenama višestruko većim od nabavnih, "najgrublje zloupotrijebio" svoj položaj i ovlaštenja direktora Instituta za javno zdravstvo, te na na taj način za sebe i druge osumnjičene pribavio imovinsku korist na štetu budžeta RS-a u iznosu od preko 1,3 miliona KM.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.