open-navfaktor-logo
search
Ispunjenje zahtjeva EZ-a
Šta bi za BiH značilo osnivanje domaće berze električne energije, koje su prednosti, treba li poseban zakon...
Bosna i Hercegovina, u skladu sa zahtjevima Energetske zajednice, uskoro kreće u osnivanje domaće berze električne energije.
19.10.2023. u 14:12
get url
text

VEZANI TEKST - Srbija i Slovenija osnivaju prvu regionalnu berzu struje

- Imamo obavezu prema Energetskoj zajednici da formiramo vlastitu berzu električne energije. Trenutno u BiH, računajući pri tome i tri elektroprivrede, imamo 26 licenciranih izvoznika struje.

Uglavnom se promet strujom obavlja u u Budimpešti, nešto u Beogradu i Zagrebu, ali u Mađarskoj u najvećoj mjeri, jer su tamo najbolji finansijski uvjeti - kaže za Faktor Edhem Bičakčić, nekadašnji premijer Federacije BiH i generalni direktor Elektroprivrede BiH. 

Prema njegovim riječima, među zainteresovanim stranama vode se rasprave u vezi zakonske regulative koja tretira ovu tematiku.

Edhem Bičakčić

- Dilema je da li je neophodan poseban zakon koji bi tretirao osnivanje berze električnom energijom ili bi se išlo na dopune i izmjene sadašnjih zakonskih rješenja iz domena energetike. Naravno, dio priče o osnivanju berze je i Državna regulatorna komisija za električnu energiju - DERK - objašnjava on.

Bičakčić smatra da bi osnivanje berze donijelo brojne pogodnosti svim akterima kada je u pitanju proizvodnja i plasman električne energije.

- Dovelo bi do poticaja za nezavisne proizvođače i njihove konkurentnosti, što bi u zbiru značilo i jačanje tržišta. Što se tiče građana, oni bi u nekom dugoročnom periodu imali koristi - ističe Bičakčić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.