open-navfaktor-logo
search
Stav poslodavaca
Smailbegović najavljuje potres: EPBiH priprema teren za poskupljenje struje, privredi je ranije povećano za 44 posto
- U posljednje dvije godine privrednom sektoru u Federaciji Bosne i Hercegovine Elektroprivreda BiH podigla je cijene električne energije za 44 posto i naš je stav da ne treba doći do povećanja u 2024. godini - kaže za Faktor Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH.
27.10.2023. u 14:12
get url
text

VEZANI TEKST - Poslodavci u FBiH mogu podnijeti novo poskupljenje struje za 20 posto, sve više izazvalo bi posljedice za privredu

Ukoliko se to ipak desi, Smailbegović najavljuje brojne negativne posljedice za kompletno društvo.

- Naravno, država može šta hoće, u ovom konkretnom slučaju Vlada FBiH. Ne oglašava se EPBiH tek tako sa saopćenjima o vlastitioj dubiozi, očito se priprema teren za poskupljenje. Zato ćemo intenzivirati razgovore s Vladom FBiH kako bismo najkasnije do kraja novembra imali jasnu situaciju kada je u pitanju 2024. Vlada FBiH mora u tom roku donijeti odluke, ma kakve one bile.

Smatramo da ne postoji realni razlozi za dizanje cijena, mislimo da su se poskupljenjem od 44 posto u protekle dvije godine kompenzirale cijene uglja. No, ako na kraju dođe dođe do poskupljenja, Vlada FBiH mora znati da će propasti dio kompanija, porast će cijene proizvoda, past će standard radnika... Na kraju će građani platiti ceh - ističe Smailbegović. 

Prošlog ljeta usvojen je set zakona o energetici i on je donio neke promjene kada je pitanju naplata električne energije poslovnom sektoru.

VEZANI TEKST - Poslodavci traže sastanak sa Vladom FBiH i da cijena struje za privredu ne raste više od 20 posto 

- U univerzalnom snabdijevanju strujom su, kao i ranije, mala privreda i domaćinstva. Novost je da je nekoliko hiljada privrednih subjekata iz male privrede prešlo u tržišno snabdijevanje gdje su cijene više. Mislimo da je to korektno i po tom osnovu će EPBiH imati veći priliv sredstava.

Međutim, trenutno u ovom vakuumu dešavaju se situacije da EPBiH obavještava pojedine poslodavce i nudi im ugovore za 2024. po cijenama većim i za 70 posto. Zamislite sad vlasnika firme koji dobije jednu takvu obavijest, a treba da planira poslovnu 2024. Ne može EPBiH svoju i dubiozu rudnika koristiti za dizanje cijena. 

Kada smo 2021. i 2022. prihvatili povećanje cijena, saopćeno nam je da je to, između ostalog, i za saniranje finansijskih problema EPBiH. Ne da ih nisu riješili, već je sada EPBiH, barem prema posljednjim javnim izvještajima, u još većim problemima - podvlači Smailbegović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.