open-navfaktor-logo
search
Udruženje poslodavaca FBiH
Smailbegović: Malo primjedbi na grant sredstva Vlade, Garantni fond atraktivan jer se ne plaćaju kamate
Prošlu sedmicu obilježila je polemika između Ureda za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine i četiri ministarstva o načinu raspodjele grant sredstava u iznosu od 88,1 milion KM Vlade FBiH kao pomoć najugroženijim sektorima privrede (turizam, prijevoz, poljoprivredno-prehrambena industrija i izvoznici) tokom pandemije koronavirusa. 
07.06.2021. u 21:56
get url
text

Iz Ureda su saopćili da su federalna ministarstva okoliša i turizma, energije, rudarstva i industrije, poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva te prometa i komunikacija dodijelila značajna sredstva i firmama koje su smanjile broj zaposlenih, iako je očuvanje radnih mjesta bio jedan od ciljeva Uredbe o interventnim mjerama za podršku ugroženim sektorima privrede u okolnostima pandemije COVID-19.

Resorni ministri su odbacili taj izvještaj. A šta kažu na terenu, privrednici? U Udruženju poslodavaca FBiH ističu da su na određen način učestvovali u formiranju kriterija za dodjelu ove novčane pomoći.

VEZANI TEKST - Ministri tvrde da su revizori zlonamjerni: Ne poznajete zakone, izvještaj paušalan, firme nisu otpuštale radnike

- Nešto je Vlada FBiH usvojila, nešto ne. Udruženje je s terena dobilo manji broj primjedbi i proslijedili smo ih Vladi FBiH što bi im moglo korisititi u sličnim situacijama - kaže Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca u FBiH.

Kako ističe, nemaju tačne podatke koliko je ovom intervencijom Vlade FBiH spašeno radnih mjesta, ali su efekti pomoći značajni.

- Teško je procijeniti koliko je ovim mjerama sačuvano radnih mjesta. Turističkom sektoru, kao i sektoru prijevoza novac je značio preživljavanje, jer su oni bili izloženi najvećem finansijskom udaru. S druge strane, prehrambeno-poljoprivrednom sektoru kao i izvoznicima novac je došao kao vjetar u leđa. Kada dobijete grant sredstva, to mnogo znači - naglašava Smailbegović.

Smatra kako izvoznici imaju veliki potencijal.

 - Ova kriza je njihova šansa i vidi se da izvoz raste. Vlada FBiH je ubrizgala 30 miliona KM među izvoznike, a mjesečeni izvoz iznosi i milijardu KM. Tu pomoć treba nastaviti pružati i iskoristiti ukazanu priliku na međunarodnom tržištu. Kada je u pitanju Garantni fond u iznosu od 200 miliona KM, u svojoj prvoj verziji imao je određenih manjkavosti. One su nakon naših primjedbi uklonjene i sada je mnogo fleksibilniji i atraktivniji, jer se Vlada FBiH stavkom u budžetu obavezala da finansira kamate što zaista mnogo znači - podvlači Smailbegović.

    

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.