open-navfaktor-logo
search
Nova provokacija
Sjeverna Koreja: Simulirali smo nuklearni napad, uvježbavamo okupaciju Južne Koreje
Sjeverna Koreja danas je objavila da njena nedavna lansiranja projektila simuliraju nuklearne udare "spaljene zemlje" na Južnu Koreju, dodavši da također uvježbava okupaciju teritorija svojih južnih suparnika u slučaju sukoba.
31.08.2023. u 08:05
get url
text

Pjongjang je prethodno testirao rakete koje mogu nositi nuklearno oružje i opisao kako bi ih koristio u potencijalnim ratovima s Južnom Korejom i SAD-om, ali otkrivanje ratnih planova ponovo je potvrdilo agresivnu nuklearnu doktrinu zastrašivanja protivnika, piše ABC News.

Sjeverna Koreja, navodi AP, eskalira situaciju zbog aktualne Južnokorejsko-američke vojne vježbe koje posmatraju kao veliku sigurnosnu prijetnju, navode posmatrači.

Vojska Sjeverne Koreje saopćila je da je ispalila dvije taktičke balističke rakete iz glavnog grada u srijedu uvečer kako bi uvježbala "taktiku spaljene zemlje" na glavne komandne centre i aerodrome u Južnoj Koreji, objavila je Sjevernokorejska državna novinska agencija.

Vojska je objavila da su projektili izveli svoje simulirane napade u zračnim udarima, sugerirajući da su potvrdili eksplozije lažnih bojevih glava na ranije određenoj visini.

Sjeverna Koreja rekla je da su njena testiranja projektila bila odgovor na američki prelet bombardera dugog dometa B-1B za zajedničku zračnu obuku s Južnom Korejom ranije jučer u sklopu vojnih vježbi saveznika.

Jučerašnja lansiranja projektila bila su posljednja u nizu testiranja dalekometnih oružja od prošle godine.

Prema južnokorejskim i japanskim procjenama, dvije rakete kratkog dometa prešle su udaljenost od 360-400 kilometara na najvećoj visini od 50 kilometara prije nego što su pale u more između Korejskog poluotoka i Japana.

Južnokorejski načelnik glavne komande vojske nazvao je lansiranja "teškom provokacijom" koja prijeti međunarodnom miru i krši rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a koje Sjevernoj Koreji zabranjuju bilo kakva balistička lansiranja.

Američko Indo-Pacifičko zapovjedništvo saopćilo je da je predanost SAD-a odbrani Južne Koreje i Japana ostaje "čvrsto".

Južnokorejske i japanske vlasti navele su da su njihovi ratni avioni jučer izveli kombinirane zračne vježbe s američkim bombarderima B-1B.

Ministarstvo odbrane Južne Koreje saopćilo je da je raspoređivanje B-1B u srijedu deseti prelet američkih bombardera na Korejski poluotok ove godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.