open-navfaktor-logo
search
Rastuće tenzije
Sjeverna Koreja lansirala krstareće rakete
Južnokorejska vojska saopćila je da je Sjeverna Koreja jutros ispalila nekoliko krstarećih raketa sa svoje istočne obale, što se dogodilo svega nekoliko dana nakon testiranja novih krstarećih projektila Pulhwasal-3-31 sposobnih da nose nuklearne bojeve glave.
28.01.2024. u 12:02
get url
text
raketa
raketa

Lansiranje krstarećih projektila u vode kod sjevernokorejskog lučkog grada Shinpoa otkriveno je oko 8 sati po lokalnom vremenu (subota 23:00 GMT), javlja agencija Yonhap News sa sjedištem u Seulu, pozivajući se na izjavu koju je izdao Združeni štab vojske Južne Koreje, prenosi Anadolija.

Izvještaj dolazi nakon što je Pjongjang u četvrtak objavio da je testirao novu vrstu strateške krstareće rakete Pulhwasal-3-31, za koju se navodi da može nositi nuklearne bojeve glave.

Južnokorejska vojska je saopćila da je također otkrila lansiranje nekoliko krstarećih projektila u Žuto more od Sjeverne Koreje u srijedu, usred rastućih tenzija na Korejskom poluostrvu.

Pjongjang je tvrdio i da je testirao podvodni dron za nuklearni napad kao odgovor na najnovije zajedničke vojne vježbe SAD-a, Južne Koreje i Japana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.