open-navfaktor-logo
search
Izdali upozorenje
Sjeverna Koreja ispalila više od 200 granata, Južna Koreja evakuisala stanovništvo
Južna Koreja naredila je evakuaciju dva svoja ostrva nakon artiljerijske vatre Sjeverne Koreje, javlja AFP.
05.01.2024. u 07:51
get url
text

Južna Koreja rekla je civilima na otoku Yeonpyeong da se evakuiraju nakon što je Sjeverna Koreja ispalila oko 200 granata sa svoje zapadne obale prema tom ostrvu, saopćilo je rano jutros ministarstvo odbrane Seula.

- Sjeverna Koreja je u blizini otoka Yeonpyeong ispalila oko 200 granata - rekao je dužnosnik ministarstva odbrane na brifingu, a lokalni dužnosnici Yeonpyeonga, na kojem živi oko 2000 ljudi, rekli su AFP-u da su civili zamoljeni da se evakuiraju. Lokalni dužnosnik potom je potvrdio da su i stanovnici drugog ostrva zamoljeni da se evakuiraju, prenosi AFP.

Južna Koreja je osudila granatiranje, nazivajući ga "provokativnim činom", te obećala da će odgovoriti. Podsjetimo, 2010. sjevernokorejska vojska je više desetaka puta pucala na ostrvo Yeonpyeong, ubivši četiri osobe.

Granate ispaljene jutros između 9 i 11 po lokalnom vremenu nisu ušle na teritorij Južne Koreje jer su sve pale u tampon-zonu između dvije zemlje. 

Južnokorejski komandant glavnog štaba oružanih snaga rekao je da incident nije prouzročio "nikakvu štetu narodu ili vojsci", ali je dodao da je taj čin "ugrozio mir na Korejskom poluostrvu i podigao napetosti".

Najnoviji incident dolazi nakon što je Sjeverna Koreja u potpunosti suspendirala vojni sporazum s Jugom, čiji je cilj bio smanjenje napetosti. Nakon toga, Pjongjang je rekao da će ukinuti sve mjere "poduzete za sprečavanje vojnog sukoba u svim sferama, uključujući kopno, more i zrak", i rasporediti "jače oružane snage i novu vrstu vojne opreme" u pograničnom području.

Sjeverna Koreja prekršila je taj sporazum više puta u protekle dvije godine, lansiranjem projektila i ispaljivanjem projektila u more u smjeru juga. Posljednji put Sjeverna Koreja ispalila je granate u more u decembru 2022, a samo u toj godini dogodilo se devet takvih incidenata.

Otok Yeonpyeong, na kojem se nalazi vojna baza i oko 2000 civila, nalazi se 3 kilometra od sporne pomorske granice u Žutom moru i 12 kilometara od sjevernokorejske obale. Bio je poprište međukorejskih pomorskih sukoba tokom godina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.