open-navfaktor-logo
search
Želi izbjeći sukob
Šef oružanih snaga Nigera podržao akciju pobunjenika
Šef oružanih snaga Nigera general Abdou Sidikou Issa podržao je akciju pobunjenika u četvrtak, navodeći da želi izbjeći smrtonosni sukob između različitih snaga, koji bi mogao rezultirati krvoprolićem i ugroziti sigurnost stanovništva.
27.07.2023. u 18:35
get url
text

- Vojna komanda Oružanih snaga Nigera odlučila je da se potpiše za deklaraciju odbrambenih i sigurnosnih snaga kako bi se izbjegla smrtonosna konfrontacija različitih snaga - navodi se u saopćenju koje je potpisao general Issa.

Vojska je saopćila da se pridružuje pobunjenim vojnicima kako bi zaštitila fizički integritet predsjednika i njegove porodice, kao i da bi se izbjegao smrtonosni sukob različitih snaga, koji bi mogao da dovede do krvoprolića i ugrozi sigurnost stanovništva.

U saopćenju se upozorava da bi svaka vanjska vojna intervencija bilo koje vrste imala pogubne i nekontrolisane posljedice po ljude i dovela bi do haosa u zemlji.

Vojnici u Nigeru pojavili su se na nacionalnoj televiziji kasno sinoć i objavili proglas o svrgavanju predsjednika Mohameda Bazouma. Nazivaju se Nacionalnim vijećem za zaštitu domovine (CLSP).

Prema saopćenju pukovnika majora Amadoua Abdramanea, Bazoum je smijenjen, a Ustav je suspendovan zbog pogoršanja sigurnosne situacije u zemlji i socioekonomske krize.

- Policijski čas će biti uveden između 22 i 5 sati po lokalnom vremenu, a sve granice su zatvorene - dodaje se u saopćenju.

Međutim, Bazoum je u četvrtak na Twitteru objavio da će teško stečeni dobici biti sačuvani, te da će da svi Nigerci koji vole demokratiju i slobodu pobrinuti se za to.

Ranije je američki državni sekretar Antony Blinken razgovarao s Bazoumom i izrazio podršku Washingtona demokratiji u toj zapadnoafričkoj zemlji.

VEZANI TEKST - Vojska izvela Puč u Nigeru, Blinken pozvao na hitno oslobađanje predsjednika

Privremeni premijer Nigera Hassoumi Massoudou osudio je pokušaj puča, rekavši u četvrtak za France24 da pučisti nisu čekali završetak procesa posredovanja koji su u srijedu pokrenuli Mahamadou Issoufou, Bazoumov prethodnik, i predsjednik Nigerije Ahmed Tinubu koji je također predsjednik Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (ECOWAS).

- Nigerijska delegacija stigla je da posreduje, kao i bivši predsjednik Issoufou. Međutim, prije nego što je posredovanje završeno, pučisti su proglasili preuzimanje vlasti. Vjerujemo da nema svršenog čina: legalna i legitimna moć je Bazoumova. Došlo je do pokušaja puča koji ne možemo prihvatiti - izjavio je Massoudou.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.