open-navfaktor-logo
search
Burne reakcije
Salkić samo jednom rečenicom navukao na sebe bijes Dodika i zastupnika: Svi smo mi bili Bošnjaci...
Tokom jučerašnje diskusije u Narodnoj skupštini RS-a o izlaganju Radovana Viškovića, kandidata za predsjednika Vlade entiteta RS, zastupnik SDA u Pokretu za državu Ramiz Salkić postavljao je pitanja o budućem djelovanju Vlade kada je riječ o provođenju diskriminacije Bošnjaka po pitanju zapošljavanja, obrazovanja, negiranja bosanskog jezika i nastavnih sadržaja.
22.12.2022. u 15:11
get url
text

Zbog izostanka odgovora kandidata za predsjednika Vlade u završnom obraćanju Salkić je glasao protiv imenovanja predsjednika Vlade i predloženog sastava Vlade RS-a. 

Na samom početku diskusije Salkić je istakao kako je dobro što je ispoštovana praksa i ustavna obaveza o nacionalnoj zastupljenosti u Vladi. 

- Dobro je da u Vladi imamo nacionalnu zastupljenost kako je to propisano i da u njoj ima pet Bošnjaka. Ne ulazeći sad u krvna zrnca, na kraju krajeva početkom 20. stoljeća svi smo mi bili Bošnjaci na ovom prostoru - rekao je Salkić koji je zbog samo ove rečenice izazvao burne reakcije zastupnika. 

Salkić je govorio o tome da su zdravstvene legitimacije ispisane ćirilicom, da su obrasci u općinama također ćirilićni. Skrenuo je pažnju i da se uporno negira bosanski jezik. Istakao je da Vlada RS-a vrši diskriminaciju učenika u obrazovnom procesu, a što je potvrdio i Ustavni sud BiH, potom Vrhovni sud RS-a, a 

Mnogi su se nakon njegove diskusije javljali za riječ govoreći da su povrijeđeni, da je Salkić ponizio Narodnu skupštinu i da stvara razdor među narodima.

– Ne pada mi na pamet da njemu objašnjavam ko je bio moj djed, pradjed. Znaju neki njegovi jer su zajedno sa njima išli u crkvu – uzvratio je Igor Žunić.

Salkić je svojim istupom u NSRS naljutio i predsjednika RS-a Milorada Dodika, koji je danas reagirao na Twitteru. 

- Srbi u Republici Srpskoj su hrišćani već 1.300 godina, Salkićevi su, u najboljem slučaju, muslimani oko 400 godina, a to su postali primivši islam turskom okupacijom BiH i promjenom vjere. Njegov jučerašnji nastup je odraz gubitničke politike njegove partije, koja je u BiH pokušala da uvede politički islam. Bespotrebna provokacija političkog gubitnika i konvertita - tvitao je Dodik. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.