open-navfaktor-logo
search
Pozicija favorita
SAD, Velika Britanija, Njemačka i Francuska podržavaju Ruttea kao narednog generalnog sekretara NATO-a
Sjedinjene Države, Velika Britanija, Njemačka i Francuska su u četvrtak dale podršku odlazećem nizozemskom premijeru Marku Rutteu da postane novi generalni sekretar NATO-a.
22.02.2024. u 21:28
get url
text

Podrška stavlja Ruttea u poziciju favorita kako bi naslijedio Norvežanina Jensa Stoltenberga na vrhu alijanse, prenio je Reuters.

- Rutte je veoma cijenjen u alijansi, ima ozbiljne akreditive u odbrani i sigurnosti i osigurat će da alijansa ostane jaka i spremna da brani i odvraća - rekao je zvaničnik britanske vlade, želeći da ostane anoniman.

Predsjednik SAD-a Joe Biden također želi da Rutte postane novi šef NATO-a, rekao je američki zvaničnik.

Kasnije u četvrtak, francuski i njemački zvaničnici također su potvrdili Reutersu podršku svojih vlada odlazećem nizozemskom premijeru.

Ali Rutte nije jedini kandidat za taj posao. Kao odgovor na vijesti, Rumunija je predložila svog predsjednika Klausa Iohanisa za sljedećeg generalnog sekretara. Prema riječima rumunskog predsjednika, zemlje istočne Evrope se osjećaju marginalizirano jer nijedan od najviših poslova u alijansi ne ide državljanima iz njihovih zemalja.

Neke druge članice NATO-a kažu da je vrijeme da žena predvodi alijansu. Estonska premijerka Kaja Kallas, koja se trenutno traži u Rusiji zbog "uništavanja i oštećenja spomenika sovjetskim vojnicima", najkonkretnija je kandidatkinja.

NATO od 2014. godine vodi Norvežanin Jens Stoltenberg. Prvobitno zbog penzionisanja prošle godine, njegov mandat je produžen za još godinu dana u oktobru nakon što članice NATO-a nisu uspjele da se dogovore oko nasljednika.

Za izbor novog generalnog sekretara potreban je konsenzus svih 31 države članice. Njihov cilj je da se dogovore o sljedećem generalnom sekretaru do početka aprila, kada se ministri vanjskih poslova NATO-a okupe u Briselu na 75. godišnjicu Alijanse.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.