open-navfaktor-logo
search
Inicijativa
SAD i još devet država u misiji protiv napada Huta na brodove u Crvenom moru
Američka administracija objavila je da je uspostavljena multinacionalna misija protiv sve češćih napada Huta na međunarodne brodove u Crvenom moru.
19.12.2023. u 08:53
get url
text

Američki ministar odbrane Lloyd Austin izjavio je da sve češći napadi Huta u Crvenom moru prijete slobodnom protoku trgovine, ugrožavaju nedužne mornare i krše međunarodno pravo.

Ističući da postoji međunarodna potražnja za rješenjem ovog problema, Austin je rekao:

- Stoga danas objavljujem da smo uspostavili operaciju Prosperity Guardian. Ovo je važna inicijativa usmjerena na sigurnost u Crvenom moru pod kišobranom Združene mornaričke snage i 153. operativne grupe. To je multinacionalna sigurnosna inicijativa.

Osim SAD-a, u misiji su Velika Britanija, Bahrein, Kanada, Italija, Francuska, Nizozemska, Norveška, Sejšeli i Španija.

Huti u Jemenu, koje podržava Iran, objavili su 12. decembra da su gađali norveški naftni brod koji nije odgovorio na upozorenja i otišao u Izrael.

Britanska pomorska agencija objavila je da su brod i njegova posada ciljani u Crvenom moru sigurni.

Abdulmelik al-Houthi, vođa Huta u Jemenu, zaprijetio je u svom televizijskom govoru 14. novembra da bi mogli gađati izraelske brodove u Crvenom moru.

Yahya Seri, vojni glasnogovornik Huta, izjavio je na svom računu društvenih medija X 19. novembra da će ciljati svaki brod pod izraelskom zastavom kao odgovor na izraelske napade na blokirani Pojas Gaze.

Zatim su Huti pokrenuli napad bespilotnom letjelicom i raketama na dva izraelska broda nazvana "Unity Explorer" i "Number Nine" u tjesnacu Bab al-Mandeb.

Izraelska brodarska kompanija ZIM također je u izjavi od 29. novembra saopćila da njeni brodovi neće koristiti Sueski kanal u Egiptu, navodeći kao razlog sigurnosnu situaciju u Omanskom i Crvenom moru.

CENTCOM je 4. decembra objavio da su izvršena četiri napada na tri komercijalna broda u međunarodnim teritorijalnim vodama na jugu Crvenog mora.

U saopćenju se navodi da je razarač "USS Carney" američke mornarice na jugu Crvenog mora odgovorio na poziv u pomoć komercijalnih brodova, te da je razarač oborio tri bespilotne letjelice koje su se kretale prema njemu dok su pomagale brodovima.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.