open-navfaktor-logo
search
Stigao u Sarajevo
Reditelj Dragan Bjelogrlić o ubistvima u Gradačcu: Moramo da budemo ujedinjeni protiv ove pošasti
U okviru Takmičarskog programa Sarajevo Film Festivala igrani film, van konkurencije, večeras će u Narodnom pozorištu Sarajevo biti upriličena gala projekcija filma "Čuvari formule" reditelja Dragana Bjelogrlića.
15.08.2023. u 15:28
get url
text

Film govori o grupi naučnika u Institutu Vinča koji sprovodi tajni projekat na atomskoj bombi čijem čelu je profesor Dragoslav Popović.

Stjecajem okolnosti oni bivaju izloženi smrtonosnoj dozi zračenja zbog čega ih jugoslovenska tajna policija odvodi na liječenje u Pariz.

Francuski doktorski tim ih uspijeva spasiti zamjenom koštane srži koja je prvi put sprovedena nad njima...

Bjelogrlić je na press konferenciji izrazio saučešće zbog dešavanja u Gradačcu.

- Znate da smo i mi u Srbiji imali nedavno sličnu situaciju. Moramo da budemo solidarni i ujedinjeni protiv ove pošasti koja je nažalost uzela maha - istakao je Bjelogrlić.

Podsjetio je da su prije sedam dana imali svjetsku premijeru na Locarnu gdje su dobili dvije značajne nagrade.

- Dolazimo ovdje rasterećeno i možemo da uživamo sa sarajevskom publikom. Ja se ovdje uvijek osjećam lijepo jer volim Sarajevo. Tema iz filma je aktuelna i blizu nam je. Po reakcijama publike mislim da smo uspjeli da nađemo formulu kako da komuniciramo sa publikom širom svijeta - kazao je Bjelogrlić.

Kada su otkrili priču o naučnom radu Popovića i francuskih doktora, shvatili su da je jako važno da o tome govore, naglasio je Bjelogrlić.

- Mi otkrivamo mnogo godina poslije podvige velikog francuskog humaniste i naučnika što svijet nije učinio u ono vrijeme. Desilo se nešto sto je unaprijedilo čovječanstvo i važno je praviti filmove na ovu temu - ustvrdio je Bjelogrlić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.