open-navfaktor-logo
search
Oluja u Americi
Razorni uragan Ida stigao na američko tlo kao oluja 4. kategorije
Američku saveznu državu Louisiana ponovo, 16 godina od razornog uragana Katrina, koji je odnio više od 1.800 života, zadesila je nova katastrofa.  
29.08.2021. u 20:07
get url
text

Naime, uragan Ida je udario kopno u blizini grada Port Fourchon i to kao oluja 4. kategorije s maksimalnim stalnim vjetrovima brzine od preko 240 km/h. Stručnjaci pretpostavljaju da će Ida biti jača od uragana Katrine koji je 2005. opustošio veći dio New Orleansa, te se očekuje da će Ida biti jedna od najjačih oluja koja je pogodila Louisianu u posljednjih 150 godina.

Trenutno je, prema izvještajima američkih meteorologa, ovaj uragan po brzini vjetra samo sedam milja ispod uragana jačine pet. Ukoliko bi dostigao jačinu pet, to bi bio tek peti uragan koji je dostigao tu jačinu na američkom tlu.

Ida je već opustošila dio Kube, rušeći stabla i noseći krovove kuća, a na Jamajci je prouzrokovala obilnu kišu, a zasad nema informacija o žrtvama.

Deseci hiljada stanovnika američke savezne države Louisiane već su evakuisani s ovog područja u očekivanju razornog udara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.