open-navfaktor-logo
search
Nakon konsultacija
Poljoprivrednici odblokirali granični prijelaz u Orašju
Poljoprivrednici iz Posavskog kantona odlučili su u predvečerje okončati protestni skup nakon cjelodnevne blokade u kojoj su držali Granični prijelaz Orašje.
08.09.2023. u 20:16
get url
text

VEZANI TEKST - Marošević: Poljoprivrednici traktorima blokirali granični prijelaz u Orašju, ostaju do daljnjeg

Odluku o razilaženju i deblokadi granice donijeli su nakon konsultacija i pristanka na prijedlog predstavnika Vlade Federacije BiH. Predstavnici poljoprivrednika će nastaviti razgovore s resornim vlastima Federacije BiH.

Grupa poljoprivrednika iz Posavskog kantona jutros u deset sati je počela protest, optužujući Vladu Federacije BiH da duži vremenski period ne udovoljava njihovim zahtjevima.

Glavni od zahtjeva je isplata novčane pomoći za proizvedenu pšenicu u prošloj i ovoj godini, što je iz resornog ministarstva ranije obećano, ali nije ispunjeno shodno neusvajanju rebalansa budžeta Federacije BiH.

Ovo je danas pojasnio i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić, istaknuvši da će se dva i po miliona maraka pokušati iznaći u narednom periodu. Kako je on pojasnio tokom sastanka s poljoprivrednicima, za proceduru će trebati okvirno mjesec i pol.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.