open-navfaktor-logo
search
Misija spašavanja
Podmornici u Atlantskom okeanu nema ni traga: Je li na njoj nestalo kisika?
Više brodova i aviona, uključujući vojne američke i kanadske, uključeno je u utrku s vremenom kako bi pronašlo živih pet putnika male podmornice Titan, nestale u nedjelju navečer u blizini olupine Titanica, a čije su rezerve kisika ograničene.
22.06.2023. u 14:43
get url
text

VEZANI TEKST - U nestaloj podmornici ima kisika danas do 13.18 sati; Investitor: Dizajnirana je da se sama vrati nakon 24 sata

Američka obalna straža procijenila je da bi kisika za ljude u podmornici moglo nestati danas u 13:18.  Prema procjenama Obalne straže na podmornici više nema kisika, no SkyNews podsjeća kako je točna situacija na brodu nepoznata, a stručnjaci kažu da su predviđanja o zalihama kisika neprecizna. Naime, procijenjeno je da je Titan imao zalihe kisika za 96 sati otkad je započeo svoje putovanje.

Kako piše BBC, kapetan koji vodi potragu rekao je:

- Ne znamo gdje su, da vam budem iskren.

Robotska vozila na daljinsko upravljanje (ROV) opremljena kamerama skenirat će dubine morskog dna tokom cijelog dana.

- Nova, visokotehnološka plovila i medicinsko osoblje kreću se prema mjestu potrage - rekao je dužnosnik Obalne straže.

Kontraadmiral John Mauger rekao je za NBC da će se misija potrage i spašavanja nastaviti s dolaskom nove opreme i ljudstva.

To uključuje Magellan ROV, jedinstveno opremljeno plovilo čiju je upotrebu zagovarala grupa Explorers Club na početku potrage. Postavlja se pitanje je li Magellan trebao biti poslan na mjesto mnogo ranije tokom operacije potrage.

Mauger je rekao da su dobivali podršku iz cijelog svijeta te da su odredili neke prioritete kako bi što prije stigla oprema koja je najbrže mogla stići. Mauger je također rekao da  medicinsko osoblje stiže na mjesto potrage te da je na putu i hiperbarična komora.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.