open-navfaktor-logo
search
Kriza eskalira
Pentagon: Putin još uvijek može izbjeći rat; Ukrajina: Ubijen vojnik, šest ranjeno
Gornji dom ruskog parlamenta izglasao je odobrenje predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu da pošalje vojsku izvan granica Rusije, na Donbas.  
22.02.2022. u 17:34
get url
text

20:45 Američki predsjednik Joe Biden objavio sankcije Rusiji: Ovo je početak invazije, šaljemo američke vojnike na Baltik

- SAD i saveznici iz NATO-a će braniti svaki pedalj teritorija članica NATO-a. Ukrajinu i dalje okružuje više od 150.000 ruskih vojnika. Rusija povećava zalihe krvi. Što će im krv ako ne planiraju invaziju? Odbrana slobode imat će svoj trošak, kako za Ameriku tako i za druge. Ali pazit ćemo da trošak sankcije ide na račun Rusije, a ne drugih zemalja - rekao je Biden.

20:15 Američki ministar odbrane Lloyd Austin kaže da Vladimir Putin još uvijek može promijeniti kurs i izbjeći rat, javlja BBC. 

Govoreći u Pentagonu, uoči sastanka s ukrajinskim ministrom vanjskih poslova Dmytrom Kulebom, Ostin je rekao da su SAD u korak sa svojim saveznicima "kako bi pokušale pronaći način da izbjegnu dalji sukob".

- Gospodin Putin još uvijek može izbjeći puni, tragični izbor- rat - dodao je Ostin.

Ostin kaže da "najnovija invazija" na Ukrajinu prijeti "miru, sigurnosti i prosperitetu Ukrajine i transatlantske zajednice".

20:00 Ukrajina je objavila da je u napadu proruskih separatista na istoku zemlje ubijen jedan vojnik, a šest ih je ranjeno.

19:55 Rusija je uspostavila diplomatske odnose sa separatističkim regijama Donjeck i Lugansk, koje je Vladimir Putin jučer priznao kao nezavisne države.

19:20 Sankcije Evropske unije bit će usmjerene protiv 27 osoba i entiteta koji ugrožavaju ukrajinski teritorijalni integritet, rekao je evropski šef diplomatije Josep Borell. Na press-konferenciji je rekao da će uz ruske zakonodavce koji su podržali priznanje separatističkih regija na udaru biti i banke koje finansiraju donosioce ključnih odluka te njihove operacije u Donbasu. 

VEZANI TEKST - Moskva će pružiti vojnu pomoć separatistima, mirovni sporazum s Ukrajinom više ne postoji

18:56 Rusija je donijela odluku o evakuaciji svog diplomatskog osoblja iz Ukrajine, saopćilo je njeno ministarstvo vanjskih poslova.

- Naš prvi prioritet je briga o ruskim diplomatama i zaposlenima u ambasadi i generalnim konzulatima - navodi se u saopćenju i dodaje da će to početi "u vrlo bliskoj budućnosti".

Rusko ministarstvo je objavilo da evakuira diplomate iz Ukrajine zbog "prijetnji fizičkim nasiljem"

- Od 2014. godine, ruska ambasada u Kijevu i konzulati u Odesi, Lavovu i Harkivu bili su meta opetovanih napada. Diplomate su primale prijetnje fizičkim nasiljem te su im palili automobile a vlasti u Kijevu nisu reagirale - navodi se u saopćenju ruskog ministarstva.

18:00 - Mađarska će rasporediti trupe duž svoje 137 km granice s Ukrajinom zbog straha od priliva izbjeglica ako kriza s Rusijom eskalira, rekao je ministar odbrane Tibor Benko

Zemlje istočne Evrope pripremaju se za ljude koji bježe iz Ukrajine.

- Oružane snage Mađarske će obavljati humanitarne zadatke, kao i zatvoriti granicu Ukrajine sa Mađarskom kako bi osigurale da nijedna oružana grupa ne može ući na teritoriju - rekao je ministar odbrane Tibor Benko.

- Sigurnost Mađarske je najvažnija, mi jačamo ukrajinsko-mađarsku granicu - navodi se u saopćenju Ministarstva odbrane.

17:45 Putin je na press konferenciji rekao da će proruskim separatistima na istoku Ukrajine "Moskva pružiti sve vrste pomoći, uključujući i vojnu pomoć". Rekao je i kako "mirovni sporazum s Ukrajinom više ne postoji".

- Najbolje rješenje za krizu bilo bi da sadašnje vlasti u Kijevu same odbiju ulazak u NATO i pridržavaju se neutralnosti. Ukrajina bi se trebala odreći planova za pristupanje NATO savezu. Trebali bi se razoružati, Ukrajina je naoružana do zuba i antiruski je nastrojena - poručio je ruski predsjednik. 

17: 35 Odobrenje je izglasano ekspresno, u roku od sat vremena nakon što ga je Putin zatražio.

U tekstu obraćanja koji je objavila agencija RIA Novosti, Putin se pozvao na Dogovor o prijateljstvu sa samoproglašenim Donjeckom i Luganskom, koji je ratificiran u utorak.

17: 33 - Rusija nije ni stala s planovima za veliku invaziju Ukrajine nakon priznanja nezavisnosti separatističkih enklava - rekao je generalno sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

- Sve upućuje na to da Rusija nastavlja planirati totalni napad. Nastaviti ćemo raditi što moramo da bi se štitili od agresije, imamo više od 100 aviona u visokoj borbenoj spremi - poručio je Stoltenberg. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.