open-navfaktor-logo
search
Nastavlja uvjetno
Paraolimpijac Oscar Pistorius pušten iz zatvora 11 godina nakon ubistva djevojke
Bivši paraolimpijac Oscar Pistorius pušten je na uvjetnu slobodu iz južnoafričkog zatvora, gotovo 11 godina nakon ubistva svoje djevojke Reeve Steenkamp.
05.01.2024. u 08:55
get url
text
Oscar Pistorius
Oscar Pistorius

Pucao je u nju više puta kroz vrata kupatila 2013., a kasnije je tvrdio da je mislio da se radi o provalniku.

Pistorius, koji sada ima 37 godina, osuđen je za ubistvo 2015. nakon što je žalbeni sud poništio raniju presudu. Živjet će pod strogim uvjetima do isteka kazne 2029. godine. Prema južnoafričkom zakonu, svi prijestupnici imaju pravo na uvjetno puštanje nakon što odsluže polovinu kazne, koja je za Pistoriusa konačno određena 2017. na 13 godina i pet mjeseci.

Majka Reeve Steenkamp, June Steenkamp, rekla je kako je "oduvijek znala da je uvjetno puštanje dio južnoafričkog pravnog sistema".

- Uvijek smo govorili da se zakon mora poštovati. Uvjetno puštanje Oscara Pistoriusa, pod određenim uvjetima, potvrdilo je Barryjevo i moje povjerenje u južnoafrički pravosudni sistem - rekla je, misleći na svog pokojnog supruga i dodala:

- Nikada ne može biti pravde ako se vaša voljena osoba nikada ne vrati, a nikakva količina odslužene kazne neće vratiti Reevu. Mi koji smo ostali, služimo doživotnu kaznu.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.