open-navfaktor-logo
search
Arizona
Otac se svukao pred školskim odborom da bi se svađao zbog kodeksa oblačenja
Odvažni otac Ira Latham iz američke države Arizona skinuo se tokom sastanka školskog odbora u želji da iskaže šta misli o promjeni politike oblačenja.
13.10.2023. u 08:21
get url
text
Otac se svukao pred školskim odborom
Otac se svukao pred školskim odborom

Govoreći za lokalne vijesti AZ Family, Latham je insistirao da bi nova politika odijevanja bila previše "labava" i rezultirala time da djeca jednostavno nose manje odjeće nego što je ranije bilo dozvoljeno.

Bivša politika nije ažurirana više od dvije decenije i nije dozvoljavala učenicima da otkriju svoje grudi ili stomak. U novoj politici studentima će biti zabranjeno samo izlaganje donjeg rublja.

Latham, koji ima četvero djece u školskom distriktu Higley Unified u Gilbertu, izveo je svoj performans krajem septembra tokom sastanka školskog odbora, prenosi Unilad.

Noseći majicu i bermude, nadao se da će ono što je uslijedilo pokolebati šokirane članove odbora.

- Prema predloženoj politici, ovo bi bilo prikladno u učionici - rekao je Latham prije nego što se skinuo i otkrio šta je nosio ispod svoje odjeće.

- Kao otac, zabrinut za svoju djecu, kao i za svu djecu u okrugu, želio sam da iznesem jasan argument - prokomentirao je. 

Dodao je da je škola prije imala neke smjernice, a sada ih nema osim poruke "djeco, samo pokrijte donji veš".

Činilo se da je Lathamov protest ipak ostao usamljen, jer je odbor glasao tri prema dva u korist ažurirane politike.

Predsjednica upravnog odbora Tiffany Shultz rekla je da Lathamov štos nije imao utjecaja na nju ili sastanak.

- Kao odbor smo glasali da na kraju dopustimo roditeljima i porodicama da odluče šta je prikladno za njih. To je izbor roditelja i porodice i sve dok to ne ometa školski dan, ne bi bilo problema. Želimo da nastavnici predaju i da ne moraju gubiti vrijeme na mjerenje košulje djevojčice ili da se djevojčica osjeća nelagodno - dodala je.

Anna Van Hoek, članica odbora koja je glasala protiv novog kodeksa, rekla je da je zabrinuta zbog te odluke.

- Činjenica da imamo odrasle koji se zalažu za to da djeca imaju manje odjeće za mene je apsurdna. Obrazovanje je ono na šta se trebamo koncentrirati i mislim da to ovoj djeci čini medvjeđu uslugu time što im omogućava da nose šta god žele u školu - kazala je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.