open-navfaktor-logo
search
Igor Girkin Strelkov
Osvajao Krim i Donbas za Putina: Uhapšen ruski četnik koji se hvalio da se borio za Srbe u BiH
Danas je uhapšen Igor Girkin Strelkov, bivši ministar odbrane takozvane DNR, ruske paradržave na istoku Ukrajine i bivši pukovnik ruske obavještajne službe FSB, javlja ukrajinski RBC pozivajući se na izvore u agencijama za provođenje zakona i Girkinovog advokata.  
21.07.2023. u 16:19
get url
text

Njegova supruga potvrdila je pritvaranje. Prema njenim riječima, djelatnici Istražnog odbora stigli su oko 11:30 i odveli njenog supruga u nepoznatom smjeru. Navodi se i da je supruga rekla da je Strelkov optužen prema članu 282. Krivičnog zakona Ruske Federacije koji obuhvata ekstremizam.

Sud u Nizozemskoj krajem prošle godine presudio je da je Rusija imala kontrolu nad separatistima u istočnoj Ukrajini kada je oboren avion Malaysian Airlinesa 2014. godine, pri čemu je poginulo svih 298 ljudi u avionu. Avion na letu MH17 letio je iz Amsterdama u Kuala Lumpur.

VEZANI TEKST - Ruski dobrovoljac koji je učestvovao u agresiji na BiH među osuđenim za rušenje aviona iznad Ukrajine

Osuđeni su Strelkov i još jedan ruski državljanin te jedan Ukrajinac jer je zaključeno da su 2014. djelovali u sklopu separatističke grupe. Girkin, tadašnji vojni lider takozvane Narodne Republike Donjeck, osuđen je zbog postavljanja projektila, a Dubinski zbog organizacije transporta raketnog sistema Buk. Sud je utvrdio da je Harčenko nadzirao i čuvao taj raketni sistem.

Strelkov od početka rata kritizira rusko vodstvo i najavljuje poraz Rusije, a nerijetko žestoko kritizira i samog Vladimira Putina.

Savjetnik ukrajinskog ministarstva unutrašnjih poslova Anton Gerashchenko objavio je na Twitteru videosnimku Girkina tokom ročišta na sudu.

 

Igor Girkin, poznat pod ratnim imenom Strelkov, od ranije je na crnoj listi SAD-a i EU-a zbog svoje uloge u aneksiji Krima 2014., kao i zbog toga što je jedno vrijeme bio vojni lider proruskih separatista koji su se borili protiv snaga Kijeva u Donjecku u istočnoj Ukrajini.

Strelkov je bio i na strani Vojske Republike Srpske u Bosni i Hercegovini. Bio je pripadnik Prvog kozačkog polueskadrona, kasnije je ratovao na području Prače, a zatim i na području Sarajeva. Prema navodima koje je objavio u svom dnevniku, ratovao je do marta 1993. A kako je sam priznao, često je bio pod utjecajem alkohola te je zbog toga bilo i žrtava s njihove strane.

- Jedno od glavnih pravila koje sam naučio u Bosni je bilo to da se na službi ne smije piti. Prvi moji dojmovi iz bivše Jugoslavije su bili da taj rat nalikuje na veliki Bejrut. Kad sam došao u Bosnu, ondje se mnogo pilo od čega je bilo samo štete - rekao je u jednom intervjuu. 

Tužilaštvo BiH nikada nije detaljno istražilo ulogu ruskih plaćenika u našoj zemlji, iako postoji niz sumnji da su Rusi počinili ratne zločine, posebno na području Sarajeva i istočne Bosne, prije svega nad Bošnjacima u Višegradu i Goraždu.

Igor Girkin je svoj teroristički put počeo u Bosni i Hercegovini, najvjerovatnije u zimu 1992. godine. Tada je zajedno sa još nekoliko ruskih plaćenika, preko fantomskog ureda ruske vlade za humanitarnu pomoć Srbima, čije je sjedište bilo u Beogradu, stigao u Bosnu i Hercegovinu. Girkin se odmah pridružio Drugom ruskom dobrovoljačkom odredu, koji je ratovao na području istočne Bosne, a uglavnom je bio stacioniran u Višegradu.

Riječ je o jednom od ukupno tri plaćenička odreda unutar Vojske Republike Srpske koji su činili Rusi. Prvi odred formiran je u Trebinju u septembru 1992. godine, pod komandom Valery Vlasenkoa. Drugi ruski dobrovoljački odred formiran je 30. novembra 1992. godine u Višegradu.

Ovaj odred bio je u sastavu Višegradske brigade Vojske RS-a. Ratovali su pod imenom Carski vukovi i komandom Alexandar Makhareva zvanog As. Nakon raspada ovog odreda na brdima iznad opkoljenog Sarajeva u oktobru 1993. godine osnovan je Treći ruski dobrovoljački odred, kojim je komandovao Aleksandar Škrabov.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.